Antena 3 CNN International News SUA recunosc "cu îngrijorare" că Beijingul a testat o rachetă militară hipersonică în vreme ce China dezminte

SUA recunosc "cu îngrijorare" că Beijingul a testat o rachetă militară hipersonică în vreme ce China dezminte

Președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata SUA, generalul Mark Milley a admis că Beijingul a testat o rachetă hipersonică, după ce autoritățile chineze au negat informația și au susținut, în schimb, că au efectuat "un test de rutină" cu tehnologii cosmice reutilizabile, transmite CNN.

SUA recunosc "cu îngrijorare" că Beijingul a testat o rachetă militară hipersonică în vreme ce China dezminte
Sursa foto: hepta / Chad Mcneeley
de Adrian Iclozan    |    28 Oct 2021   •   09:04

Milley a spus într-un interviu pentru Bloomberg News că armata Chinei se extinde rapid.

"Ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ, un test al unui sistem de armament hipersonic. Și este foarte îngrijorător", a comentat generalul.

"Nu știu dacă este chiar un moment 'Sputnik' (lansarea primului satelit artificial al Pământului de către sovietici, în 1957, n.r.) dar cred că este foarte aproape de așa ceva. Îi acordăm toată atenția", a adăugat el.

General SUA: Armata Chinei are ambiții globale

Generalul a mai spus că armata chineză s-a dezvoltat de la "o forță de infanterie formată din țărani, care era foarte mare la finele anilor '70, la o armată foarte performantă care acoperă toate domeniile și are ambiții globale".

Presa internațională notează că este prima confirmare, de către un oficial american de top, a testelor efectuate astă-vară de China.

Informațiile arată că este vorba despre rachete capabile să transporte încărcături nucleare și să evite sistemele defensive anti-aeriene ale SUA.

Rachetele hipersonice sunt considerate mai manevrabile decât rachetele balistice convenționale și mai capabile să evite sistemele de interceptare.

SUA au ratat recent un test hipersonic

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze spusele generalului Milley dar a adăugat că tehnologia în discuție, care implică propulsarea vectorilor militari la viteze de aproximativ cinci ori mai mari decât viteza sunetului, "nu este străină Statelor Unite".

Kirby a indicat că SUA lucrează la întărirea sistemelor defensive și urmărește să-și atingă propriile capacități hipersonice.

SUA au efectuat săptămâna trecută trei teste cu rachete hipersonice, lansate dintr-o bază NASA din Virginia.

CNN a relatat că unul dintre teste s-a soldat cu un eșec.

CIA: China este cea mai mare amenințare tehnologică la adresa SUA

CNN menționează că William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, este "cea mai mare amenințare tehnologică la adresa SUA" și a menționat că agenția sa își va intensifica eforturile în ceea ce privește acest stat.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus, la rândul său că relațiile chino-americane sunt "de competiție strategică".

Generalul Mark Milley, cel care a confirmat oficial testele hipersonice efectuate de Beijing, s-a aflat luna trecută sub tirul criticilor formulate de politicieni republicani din SUA.

Aceștia i-au cerut demisia pentru "trădare" după apariția informațiilor că Milley a luat legătura cu omologul său chinez pentru a-l asigura că SUA nu vor lansa un atac nuclear.

Milley a făcut demersul respectiv în contextul atacului lansat asupra Capitoliului de adepții fostului președinte Donald Trump.

Generalul a replicat criticilor spunând că dialogul telefonic cu partea chineză a fost "în perfectă conformitate" cu sarcinile și responsabilitățile sale.

×
Subiecte în articol: SUA China rachetă hipersonică
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close