Antena 3 CNN International News Mercenarii ruși din unitățile Wagner au intrat în Ucraina, spune ministrul de interne de la Kiev | Planul rus implică un “atac terorist” în Donbas

Mercenarii ruși din unitățile Wagner au intrat în Ucraina, spune ministrul de interne de la Kiev | Planul rus implică un “atac terorist” în Donbas

O echipă de jurnaliști ai CNN și ai altor companii media, care îl însoțeau pe ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, pe linia frontului cu rebelii separatiști a fost vizată de un tir de mortiere.

Mercenarii ruși din unitățile Wagner au intrat în Ucraina, spune ministrul de interne de la Kiev | Planul rus implică un “atac terorist” în Donbas
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    20 Feb 2022   •   11:55

Incidentul s-a petrecut sâmbătă și nu s-a soldat cu victime, precizează CNN, care a filmat vizita ministrului în zona de conflict (clipul următor).

Ministrul ucrainean a povestit că însoțitorii săi s-au oprit de fiecare dată când au auzit tirurile de mortiere și s-au aruncat la pământ.

Monastirski a menționat că este prima dată când înfruntă focul inamic.

“Avem informații despre avansul armatei ruse de-a lungul teritoriului nostru. Sunt, de asemenea, informații că anumite unități Wagner au intrat în teritoriul nostru. Scopul lor este să organizeze acțiuni de sabotaj”, a declarat ministrul ucrainean pentru CNN.

Unitățile Wagner sunt grupuri de combatanți recrutați privat, pentru misiuni care servesc intereselor Moscovei, care au fost asociați mult timp cu separatiștii din estul Ucrainei și despre care presa internațională a relatat că au fost desfășurați în trecut în Siria, Libia și Republica Centrafricană.

Guvernul rus a negat orice legături cu Wagner sau alți contractori militari privați.

Însă armata ucraineană, care a anunțat, sâmbătă, moartea a doi soldați și rănirea altor patru pe linia frontului cu separatiștii, susține că planul rușilor prevede atacuri teroriste asupra civililor din Donbas, pentru a oferi Moscovei pretextul de invazie.

Șeful armatei ucrainene spune că rușii vor înscena atacuri teroriste cu civili morți în Donbas

“În teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk, personalul militar rus și serviciile de informații pregătesc atacuri teroriste, ale căror victime ar trebui să fie civili. Inamicul caută să folosească acest lucru drept scuză pentru a acuza Ucraina și pentru intrarea unităților regulate ale Forțelor Armate Ruse sub pretextul menținerii păcii”, a scris pe Facebook Valerii Zaluznii, comandantul Forțelor Armate Ucrainene.

În cel mai recent avertisment cu privire la intențiile ofensive ale Rusiei, ministrul britanic pentru Europa,  James Cleverly a spus, conform Sky News: “Din tot ce vedem, invazia este foarte, foarte probabilă și iminentă”.

Președinții rus, Vladimir Putin, și francez, Emmanuel Macron, au programată duminică, la prânz, o discuție telefonică, văzută ca un efort diplomatic în ceasul al 12-lea pentru a evita intervenția militară.

Emmanuel Macron a devenit cel mai frecvent interlocutor internațional al lui Vladimir Putin în ultima vreme: în afara de vizita la Kremlin, când cei doi au fost despărțiți de o celebră - de-acum - masă albă de șase metri, șefii de stat francez și rus au mai dialogat sâmbăta trecută.

În timpul conferinței de presă susținute la Moscova alături de Putin, Macron a spus că aceia care cred în viitorul Europei trebuie să țină cont de Rusia.

De ce se înmulțesc incidentele între Kiev și separatiști și avertismentele de invazie

Pe lângă înmulțirea, în ultimele zile, a incidentelor pe linia frontului, pentru care armata ucraineană și separatiștii se învinuiesc reciproc, duminică se încheie Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Analiștii situației din Ucraina au speculat că Vladimir Putin și-a ajustat planurile de intervenție militară și va da ordinul de atac după încheierea evenimentului sportiv, pentru a nu-l supăra pe președintele Xi Jinping, aliat declarat al Kremlinului.
 

×
Subiecte în articol: wagner Donbas invazie
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close