Antena 3 International News Mercenarii care l-au asasinat pe preşedintele din Haiti: Doi americani şi 26 de columbieni

Mercenarii care l-au asasinat pe preşedintele din Haiti: Doi americani şi 26 de columbieni

de Alexandra Ionescu    |    09 Iul 2021   •   10:08
Mercenarii care l-au asasinat pe preşedintele din Haiti: Doi americani şi 26 de columbieni
Sursa foto: Getty Images

Grupul de comando responsabil de asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise era format din 26 de columbieni şi doi americani originari din Haiti.

”A fost un comando de 28 de atacatori, între care 26 de columbieni, care au efectuat operaţiunea de asasinare a preşedintelui", a declarat Léon Charles, director general al poliţiei haitiene, într-o conferinţă de presă, precizând că cei doi americani şi 15 columbieni au fost arestaţi, trei ucişi şi alţi opt sunt căutaţi.

Cel puţin şase mercenari suspectaţi de implicare în asasinat ar fi foşti militari columbieni, a declarat ministrul columbian al Apărării, Diego Molano.

''Informaţiile iniţiale indică faptul că sunt cetăţeni columbieni, foşti membri ai Armatei. Am dat instrucţiuni... Poliţiei şi Armatei să coopereze imediat în această anchetă pentru a clarifica aceste fapte'', a menţionat ministrul, într-un mesaj video transmis presei.

Președintele haitian, Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinat în noaptea de marți spre miercuri de bărați înarmați, care au luat cu asalt reşedinţa acestuia din cartierul Pelerin situat în capitala ţării, Port-au-Prince.

În atac a fost rănită şi prima doamnă, Martine Moise. Starea acesteia este critică, dar stabilă.

Prim-ministrul interimar Claude Joseph a făcut apel la calm şi a declarat stare de asediu în ţară.

Astfel, pot fi interzise adunările şi armata poate fi folosită în locul poliţiei, între altele.

„Preşedintele a fost asasinat la el acasă de către străini care vorbeau engleza şi spaniola.

Ei au atacat reşedinţa preşedintelui Republicii”, a declarat anterior Joseph.

Aeroportul Internaţional Toussaint Louverture din Haiti a fost închis pentru toate zborurile, cu excepţia celor diplomatice sau umanitare, a declarat directorul general al aeroportului, Irving Mehu.

Străzile din Port-au-Prince erau aproape pustii miercuri dimineaţa, deşi au avut loc şi jafuri ale magazinelor locale.

Acest asasinat ameninţă să destabilizeze şi mai mult cea mai săracă ţară din cele două Americi, Haiti confruntându-se deja cu o dublă criză, politică şi de securitate.

Ca reacţie, Republica Dominicană, care împarte cu Haiti aceeaşi insulă, a ordonat miercuri „închiderea imediată” a frontierei.

Asasinatul a provocat confuzie cu privire la cine conduce acum Haiti.

 Potrivit Constituției, președintele Curții Supreme ar trebui să preia conducerea, dar acesta a murit recent de Covid-19.

Alte articole sugerează că premierul ar trebui să conducă. Ariel Henry fusese numit săptămâna aceata noul prim-ministru, dar nu a depus încă jurământul de învestire.

El insistă însă că ar trebui să conducă țara. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close