Antena 3 CNN International News Microsoft a descoperit un program malware ”distructiv” în zeci de sisteme informatice din Ucraina

Microsoft a descoperit un program malware ”distructiv” în zeci de sisteme informatice din Ucraina

Un program malware distructiv, capabil să ștergă datele, a apărut în zeci de sisteme informatice ale organizațiilor ucrainene, inclusiv agenții guvernamentale, organizații non-profit și organizații tehnologice, a avertizat Microsoft.

Microsoft a descoperit un program malware ”distructiv” în zeci de sisteme informatice din Ucraina
Sursa foto: Twitter/ Microsoft Security Intelligence
de Cerasela Stafie    |    16 Ian 2022   •   17:56

Dezvăluirea este o îngrijorare suplimentară pentru agențiile guvernamentale ucrainene, după ce multe dintre site-urile lor au fost sparte în această săptămână și au apărut mesaje de amenințare către ucraineni, avertizând că datele lor au fost compromise.

Deși nu este clar cine a fost responsabil pentru incidentul de securitate cibernetică, acesta au loc în timp ce Rusia a adunat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina și după ce discuțiile dintre Occident și Moscova nu au reușit să detensioneze situația. 

Acest program malware reprezintă ”un risc crescut pentru orice agenție guvernamentală, non-profit sau întreprindere situată sau cu sisteme în Ucraina”, a spus Microsoft într-o postare pe blog, sâmbătă.

Codul acestuia ar fi fost conceput pentru a arăta ca un ransomware ( n.r. - un tip de software conceput pentru a bloca accesul la un sistem informatic până când este plătită o sumă de bani), dar fără unele dintre caracteristicile comune ale acestuia și  ”inconsecvent în activitatea ransomware a infractorilor cibernetici”, au transmis cercetătorii Microsoft.

Zeci de site-uri web guvernamentale ucrainene au fost sparte joi și vineri, multe dintre ele se pare prin intermediul unui singur furnizor de software numit Kitsoft.

Firma cu sediul la Kiev a declarat că ajută site-urile guvernamentale să restabilească conectivitatea. Oficialii ucraineni au spus că nu s-au scurs date personale.

Serhiy Demedyuk, secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru Reuters că Ucraina a dat vina pe un grup de hacking legat de serviciile de informații din Belarus pentru incidentele respective.

×
Subiecte în articol: microsoft malware sisteme informatice
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close