Antena 3 CNN International News Militari și ofițeri de informații ruși, interceptați în timp ce își fac griji pentru planurile de invazie ale lui Vladimir Putin

Militari și ofițeri de informații ruși, interceptați în timp ce își fac griji pentru planurile de invazie ale lui Vladimir Putin

Comunicații interceptate obținute de SUA arată că unii oficiali ruși sunt îngrijorați de faptul că o invazie pe scară largă în Ucraina ar fi mai costisitoare și mai dificilă decât estimează președintele rus Vladimir Putin și apropiații săi de la Kremlin.

Militari și ofițeri de informații ruși, interceptați în timp ce își fac griji pentru planurile de invazie ale lui Vladimir Putin
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Feb 2022   •   17:03

CNN citează în acest sens patru surse la curent cu informațiile provenite din interceptări. 

Trei dintre surse menționează că printre responsabilii ruși "îngrijorați" se numără membri ai serviciilor ruse de informații și ai armatei.

Oficialii ruși s-au plâns, de asemenea, că planurile lor au fost descoperite și dezvăluite public de către națiunile occidentale, au indicat două surse la curent cu conținutul convorbirilor interceptate.

Conform CNN, nu există dovezi că oficialii ruși se opun planului general sau că s-ar revolta împotriva ordinelor lui Vladimir Putin.

Citând o sursă apropiată serviciilor de informații americane, CNN arată că Rusia are o armată profesionistă, care este de așteptat să ducă la îndeplinire ordinele președintelui.

Un plan nu prea clar și dificil de susținut

Deși revelațiile din convorbirile interceptate nu susțin perspectiva unor insubordonări, militarii ruși cred că eventualul angajament al lui Putin în Ucraina va fi dificil, a arătat un înalt oficial european.

"În evaluări, vedem că unii oameni din partea rusă nu înțeleg cu adevărat care este planul de joc", a spus acest oficial citat de CNN, adăugând că rușii înșiși consideră că planul general "ar fi foarte dificil de susținut".

O altă sursă la curent cu informațiile din convorbirile interceptate a precizat că felul în care pregătirile ruse au evoluat și s-au extins în ultimele două luni sugerează că preocupările militarilor ruși au fost auzite de decidenții politici superiori.

CNN amintește că, potrivit evaluărilor oficialilor SUA, Vladimir Putin a mobilizat la granița ruso-ucraineană circa 70% din soldații și armamentul necesare pentru o "invazie totală" a țării.

Unele evaluări arată că președintele rus ar putea intenționa să ajungă cu ofensiva armată până la Kiev. În perspectiva unei invazii totale, pe uscat și pe calea aerului, Kievul ar putea cădea în două zile, arată evaluările menționate de CNN.

O altă posibilitate luată în calcul de oficialii americani ar fi ca Putin să se decidă pentru o strategie clasică rusă care presupune o ofensivă pe mai multe direcții, de natură să anihileze rapid capacitatea de luptă a armatei ucrainene ca forță coezivă.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close