Antena 3 CNN International News Miza crucială pe care o au alegerile din Statele Unite ale Americii | Jocuri de culise şi calcule pentru Alegeri SUA 2022

Miza crucială pe care o au alegerile din Statele Unite ale Americii | Jocuri de culise şi calcule pentru Alegeri SUA 2022

Marți, 8 noiembrie 2022, în SUA au loc alegeri care pot schimba felul în care America se raportează la războiul Rusiei în Ucraina și la restul lumii, în general.

Miza crucială pe care o au alegerile din Statele Unite ale Americii | Jocuri de culise şi calcule pentru Alegeri SUA 2022
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Noi 2022   •   18:33

Este vorba despre alegerile de la jumătatea mandatului, sau "midterm elections".

Sunt în joc toate cele 435 de locuri în Camera Reprezentanților și 35 dintre cele 100 de locuri în Senat.

Aceste alegeri vor modela cel de-al 118-lea Congres al Statelor Unite, care va legifera în intervalul 2023 - 2024.

În plus, noua distribuție a mandatelor congresmenilor democrați și republicani va indica direcția în care s-ar putea îndrepta țara în cursa prezidențială din 2024.

Trump ar urma să-și anunțe candidatura prezidențială dacă oamenii săi câștigă alegerile midterm

Fostul președinte Donald Trump nu și-a anunțat oficial candidatura, deși a anunțat că a luat o decizie în acest sens.

Este probabil că Trump va face anunțul mult-așteptat de susținători în cazul în care candidații sprijiniți de el în competițiile interne din Partidul Republican vor confirma și în confruntarea cu contracandidații democrați, pe 8 noiembrie.

Istoria alegerilor midterm arată că în acest scrutin alegătorii american pun capăt unei guvernări "unitare", în care partidul prezidențial - Partidul Democrat în cazul ce față - deține controlul politic în ambele Camere ale Congresului.

Este de așteptat o schimbare a majorității politice în cel puțin o Cameră a legislativului.

Tot precedentele istorice au indicat o corelație strânsă între rata de aprobare a președintelui în funcție și pierderea de mandate în Camera Reprezentanților de către partidul prezidențial.

Rata mică de aprobare a președintelui Biden, handicap pentru democrații care candidează pentru Congres

Un sondaj YouGov desfășurat între 26 și 28 octombrie printre votanții înregistrați indica faptul că 56% dintre alegători dezaprobă acțiunile președintelui american și doar 44% le aprobă.

Rata medie a aprobării de care s-a bucurat Joe Biden în aproape toată luna octombrie nu este mult diferită de rezultatul ultimelor zile, conform calculelor realclearpolitics.com: aprobarea a circa 43% dintre alegători și dezaprobare din partea a aproximativ 54% din electorat.

Rata scăzută de aprobare a actualului președinte nu e de bun augur pentru democrați. 

Estimări recente indică faptul că Partidul Democrat ar urma să piardă fragila majoritate pe care o are în prezent în Camera Reprezentanților dar și-ar putea păstra controlul în Senat.

Controlul politic este asigurat de 218 mandate în Camera Reprezentanților și de 51 de mandate în Senat.

Democrații au în prezent 220 de mandate în Camera Reprezentanților, iar republicanii, 212, 3 locuri fiind vacante.

Cum controlează democrații Senatul, deși au mai puțini senatori decât republicanii

În Senat, republicanii au în acest moment 50 de mandate iar democrații, 48. Cei doi senatori independenți, Angus King (statul Maine) și Bernie Sanders (statul Vermont), votează cu democrații.

Vicepreședintele american Kamala Harris este președintele al Senatului și are votul de control în caz de egalitate, acesta fiind mecanismul prin care democrații controlează, de fapt, acest for.

Cu circa o săptămână înaintea scrutinului, sunt estimări care indică faptul că, în scenariul de bază, Partidul Republican ar urma să ajungă după midterm la 228 de mandate, iar democrații să coboare la 207. În situația mobilizării la vot a alegătorilor republicani, partidul ar urma să obțină 238 de locuri în Cameră, iar democrații, 197.

Un sondaj YouGov printre votanții probabili și difuzat de CBS arată că alegătorii republicani sunt preocupați, în primul rând, de o economie puternică (70%) și într-un procentaj mult mai mic, 29%, de o democrație funcțională.

Lucrurile stau exact invers în cazul alegătorilor democrați, preocupați în principal (63%) de o democrație funcțională și apoi (21%) de o economie puternică.

Alegerile midterm l-ar putea aduce pe Joe Biden în război politic cu noul Congres

Candidații desemnați în urma alegerilor primare din sânul Partidului Republican arată că influența fostului președinte Donald Trump asupra formațiunii nu trebuie subestimată. Acuzațiile nedovedite ale fostului președinte despre "alegerile furate din 2020" continuă să rezoneze puternic printre membrii de rând ai republicanilor și printre cei care formează baza de votanți ai partidului.

Puțini candidați republicani s-au distanțat public de această narațiune. Cei care au făcut-o și, mai ales, cei care au votat pentru demiterea lui Trump au pierdut la alegerile primare din partid în favoarea unui candidat susținut de Trump.

Dacă republicanii preiau controlul în Camera Reprezentanților, așa cum indică estimările, asta va duce probabil la un blocaj politic  în multe domenii.

Sprijinul Congresului pentru Ucraina în războiul cu Rusia ar putea fi afectat iar președintele Biden va fi nevoit să recurgă la prerogativele sale executive în vederea reglementării legislative.

Biden va fi, de asemenea, silit să se folosească în unele situații de veto-ul său legislativ și să se concentreze și mai mult pe politica externă, în special dacă republicanii preiau și controlul Senatului.

Foto: Un protestatar în timpul unei acțiuni în favoarea tragerii la răspundere a celor implicați în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului, 20 octombrie, Washington, Capitol Hill, SUA

×
Subiecte în articol: Alegeri SUA 2022
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close