Antena 3 CNN International News Ce le-a pregătit Moscova celor doi ruși care au fugit cu barca în Alaska

Ce le-a pregătit Moscova celor doi ruși care au fugit cu barca în Alaska

Ambasada Rusiei la Washington a reacționat, după ce în spațiul public a apărut informația că doi cetățeni ruși au fugit cu barca în SUA.

Ce le-a pregătit Moscova celor doi ruși care au fugit cu barca în Alaska
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Oct 2022   •   16:01

Reprezentanța diplomatică a anunțat că membrii săi vor avea o convorbire telefonică cu cei doi fugari care au traversat Marea Bering și au ajuns în Alaska.

Ei au întreprins această tentativă riscantă reușind să debarce la Gambell, pe insula St. Lawrence din statul american menționat, și au solicitat azil în SUA pentru a evita să fie recrutați pe frontul din Ucraina.

În prezent, cei doi se află în custodia autorităților federale americane.

"Ambasada este la curent cu situația cetățenilor ruși deținuți în statul Alaska. Astăzi am primit o notificare despre acest lucru de la filiala Anchorage a Serviciului Vamal și de Grăniceri al SUA", a spus Nadejda Șumova, șefa departamentului consular al Statelor Unite de la Ambasada Rusiei la Washington, conform CNN.

"Cetățenii ruși au menționat că au fugit dintr-o comunitate de pe coasta de est a Rusiei pentru a evita serviciul militar obligatoriu", a declarat, la rândul său, Karina Borger, purtător de cuvânt al senatorului Lisa Murkowski.

Cu barca în Alaska, după circa 90 de kilometri pe mare

Pentru a ajunge pe teritoriu american, cei doi ruși au traversat pe mare aproape 90 de kilometri, distanța cea mai mică dintre Rusia continentală și Alaska.

"A fost o surpriză pentru noi. Cine știe ce se va întâmpla în viitor, dacă mai multe persoane din Rusia vor încerca să părăsească Rusia prin strâmtoarea Bering", a comentat Mike Dunleavy, guvernatorul statului american.

El a avertizat, pe de altă parte, asupra riscului de a traversa strâmtoarea Bering pe timp de furtună, așa cum au anunțat meteorologii în zilele următoare.

"Acest incident arată două lucruri: în primul rând, poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. În al doilea rând, având în vedere apropierea dintre Alaska și Rusia, statul nostru are un rol vital de jucat în asigurarea securității naționale a Americii", a estimat, la rândul său, senatorul Dan Sullivan.

Situat în extremitatea nord-vestică a continentului nord-american, Alaska nu are frontieră comună cu niciunul dintre celelalte state americane de pe continent.

Este un teritoriu pe care Rusia imperială l-a vândut Statelor Unite în secolul 19, pentru suma de 7,2 milioane de dolari.

Foto: exerciții militare ale armatei americane la baza Elmendorf-Richardson din Alaska, iulie 2021

×
Subiecte în articol: Alaska rusi barca Marea Bering Nadejda Șumova
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close