Antena 3 CNN International News Afganii au dat fuga la aeroportul din Kandahar să facă poze cu Mullahul Baradar, liderul taliban. Oamenii i-au strigat "Allahu Akbar"

Afganii au dat fuga la aeroportul din Kandahar să facă poze cu Mullahul Baradar, liderul taliban. Oamenii i-au strigat "Allahu Akbar"

Numeroși afgani s-au adunat, marți noaptea, la aeroportul din Kandahar pentru a-l întâmpina pe mullahul Abdul Ghani Baradar (foto), co-fondatorul mișcării talibane.

Afganii au dat fuga la aeroportul din Kandahar să facă poze cu Mullahul Baradar, liderul taliban. Oamenii i-au strigat "Allahu Akbar"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Aug 2021   •   10:35

Baradar, 53 de ani, a venit din Qatar. Este considerat liderul viitorului regim islamic din Afganistan.

Imagini distribuite pe rețelele sociale arată cum bărbați afgani, mulți filmând momentul cu telefoanele, salut[ și strigă "Allahu Akbar"  (Allah este cel mai mare) la trecerea mașinilor în care se află liderul taliban și colaboratorii săi.

Baradar a fost adjunctul mullahului Omar, alături de care a fondat mișcarea talibană în anii care au urmat retragerii sovietice.

Omar este cel ce i-a atribuit numele "Baradar", care înseamnă "frate".

A fost arestat în Pakistan, în 2010, într-o operațiune la care au participat și agenți CIA. În 2018, a fost eliberat din închisoare la cererea SUA.

Baradar este cel care a semnat, în numele grupării talibane, acordul de la Doha din 2020 cu Administrația Trump, acord ce prevedea retragerea graduală a trupelor americane în schimbul angajamentului că soldații SUA nu vor fi atacați de militanți.

Marți noaptea, mullahul a revenit în țară pentru prima dată de la căderea precedentului regim taliban.

Până la arestarea sa, el a condus din Pakistan insurgența împotriva trupelor coaliției internaționale.

Tot marți, presa internațională a consemnat o altă premieră: conferința de presă de la Kabul a purtătorului de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în care acesta a reiterat asigurările că islamiștii "vor pace, nu răzbunare", că femeile vor avea drepturile conferite de legea islamică, Sharia, și că islamiștii nu doresc "probleme cu comunitatea internațională".

A fost prima apariție publică a lui Mujahid (foto următoare), un comunicator foarte activ pe rețelele sociale dar care nu și-a arătat fața, până marți, jurnaliștilor străini.

Operațiunea face parte dintr-un plan mai larg, menit să demonstreze lumii căă talibanii s-au schimbat după cei 20 de ani de război.

"Ușor, treptat, lumea îi va vedea pe toți liderii noștri, fără umbra secretelor", a spus un conducător taliban.

Foto principală: Mullahul Abdul Ghani Baradar, fotografiat în la Moscova în martie 2021, la o întâlnire privind pacea în Afganistan, la care au participant reprezentanți din Rusia, China, SUA, Pakistan și Afganistan.

×
Subiecte în articol: mullah Baradar Zabihullah Mujahid Kabul
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close