Antena 3 CNN International News Oamenii de ştiinţă au numit o nouă specie de copac tropical după Leonardo DiCaprio

Oamenii de ştiinţă au numit o nouă specie de copac tropical după Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are în palmares un Oscar, un BAFTA şi trei Globuri de Aur, dar cea mai recentă distincţie a sa vine de la oamenii de ştiinţă de la Royal Botanic Kew Gardens din Londra şi de la National Herbarium din Camerun, care au numit o nouă specie de arbori tropicali după el.

Oamenii de ştiinţă au numit o nouă specie de copac tropical după Leonardo DiCaprio
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Ian 2022   •   15:23

Uvariopsis dicaprio provine din Pădurea Ebo, Camerun, potrivit unui comunicat de presă care anunță arborele tropical, care este prima adăugare la lista de noi specii din 2022 la RBG Kew.

Pădurile Ebo cuprind jumătate din zona cheie de biodiversitate Yabassi, care este regiunea ancestrală a peste 40 de comunități locale și găzduiește gorilele, elefanții de pădure și cimpanzeii, potrivit zonelor Key Biodiversity Areas.

În botanică, plantele sunt adesea numite după oamenii de știință care și-au dat dovadă de dedicare unui domeniu de cercetare.

DiCaprio a atras atenția asupra zonei cheie de biodiversitate Yabassi atunci când a fost amenințată de o concesiune forestieră anul trecut.

"Pădurea Ebo din Camerun și toate animalele incredibile care trăiesc acolo au probleme. Acestea includ elefanții de pădure, gorilele, cimpanzeii și mulți alții. Să ajutăm #SaveEboForest", a spus el într-o postare publicată pe contul său de Twitter în august 2020.

O lună mai târziu, guvernul camerunez a revocat concesiunea forestieră.

"Am apreciat foarte mult sprijinul pe care Leo ni l-a oferit în campania de protejare a Ebo anul trecut, aşa că ni s-a părut potrivit să îl onorăm în acest fel, numind o specie unică după el", a declarat Martin Cheek, un om de ştiinţă de la RBG Kew care a fost implicat în cercetare.

"Dacă concesiunea de exploatare forestieră ar fi mers mai departe, am fi pierdut probabil această specie din cauza exploatării prin tăieri şi arderi, care urmează de obicei concesiunilor de exploatare forestieră". Uvariopsis dicaprio este o specie pe cale de dispariţie, pentru că se află într-un habitat forestier neprotejat, expus la pericole, inclusiv la exploatare forestieră şi minerit.

 

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close