Antena 3 CNN International News Foștii președinți Obama și Clinton, despre Donald Trump și despre riscul ca SUA să ajungă "în pat cu Putin"

Foștii președinți Obama și Clinton, despre Donald Trump și despre riscul ca SUA să ajungă "în pat cu Putin"

Foștii președinți americani Barack Obama și Bill Clinton s-au implicat puternic în campania pentru alegerile legislative de la jumătatea mandatului.

Foștii președinți Obama și Clinton, despre Donald Trump și despre riscul ca SUA să ajungă "în pat cu Putin"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Noi 2022   •   18:46

În ambele tabere, campania se derulează cu precădere în zona negativă, cu evidențierea "pericolelor" care ar urma alegerii contracandidaților în Congres. 

Vineri, Obama s-a aflat în Georgia, unde l-a numit pe Herschel Walter, challengerul republican la Senat al actualului titular Raphael Warnock (foto următoare, dreapta), drept "o celebritate care vrea să devină politician" și o persoană care poartă "o falsă insignă de polițist și se joacă de-a hoții și vardiștii".

Walter (foto următoare, stânga) a fost o vedetă a fotbalului american în anii '80 iar în prezent este un susținător al fostului președinte Donald Trump.

Obama a insistat asupra acestui aspect, susținând că, dacă va fi ales, republicanul îi va fi atât de loial fostului președinte, încât nu se va mai gândi la cei care i-au acordat votul.

Obama: "Inflația ridicată, una dintre moștenirile pandemiei"

"Aproape fiecare politician republican pare obsedat de două lucruri: să acapareze atenția mass-media prin teme care accentuează divizarea ("owning the libs", n.r.) și să obțină binecuvântarea lui Donald Trump. Asta este agenda lor, nu este lungă, nu este complicată și, cel puțin pentru mine, nu este foarte inspirată. Nu sunt interesați să rezolve cu adevărat problemele. Sunt interesați să te enerveze și să găsească pe cineva pe care să dea vina. Astfel, alegătorii s-ar putea să nu observe că (republicanii) nu au soluții proprii", a spus Obama.

Fostul președintele a recunoscut dificultățile economice resimțite de populație în timpul actualei administrații democrate dar a invocat drept cauză pandemia de COVID.

"Inflația este o problemă reală în acest moment. Nu doar în America, ci în întreaga lume. Este una dintre moștenirile pandemiei. Republicanii vorbesc mult despre asta, dar care este răspunsul lor? Care sunt politicile lor economice?”, a întrebat el, retoric.

Sâmbătă, fostul lider de la Casa Albă în perioada 2008 - 2016 s-a deplasat în Michigan și Wisconsin, unde a făcut campanie alături de guvernatorii Gretchen Whitmer și Tony Evers și de challengerul democrat pentru Senat, Mandela Barnes.

Temele de atac favorite ale democraților: asigurările sociale și de sănătate

El l-a atacat pe contracandidatul lui Barnes, senatorul republican Ron Johnson, care a spus că gestionarea fondurilor de asigurări sociale seamănă cu o schemă piramidală.

"Dacă Ron Johnson acceptă să acorde scutiri de taxe pentru avioanele private mai mult decât să se asigure ca oamenii care au lucrat o viață să se poată pensiona cu demnitate și respect, el nu ar trebui să fie senatorul tău de Wisconsin”, a spus Obama.

Fostul președinte are un final de campanie încărcat: pe agenda lui se află, marți, o vizită în Nevada și apoi, la finele săptămânii, mai multe evenimente în Pennsylvania alături de președintele Joe Biden.

În toate cele cinci state menționate au loc competiții aprig disputate pentru funcția de guvernator - pentru care se votează, de asemenea, în cadrul scrutinului din 8 noiembrie.

De asemenea, cu excepția Michigan, în statele respective au loc și alegeri pentru Senat.

Bill Clinton: "Cu McCarthy la șefia Camerei ne întoarcem la concubinajul cu Putin"

Fostul președinte democrat Bill Clinton i-a făcut campanie, sâmbătă, la New York, lui Sean Patrick Maloney, un vechi aliat, prieten și fost membru al echipei sale.

Maloney (foto următoare, stânga), șeful Comisiei electorale a democraților din Camera Reprezentanților, încearcă să obțină un al șaselea mandat în fața challengerului republican Mike Lawler (foto următoare, dreapta).

Alături de Maloney, Clinton a spus că dacă republicanii ar recăpăta controlul asupra Congresului, nu ar face decât să înrăutățească provocările actuale, cum ar fi inflația și criminalitatea, și să întoarcă țara spre Rusia.

"Dacă votezi împotriva lui Maloney și câștigă celălalt iar Kevin McCarthy devine președintele Camerei, măcar acesta a avut curajul să ne spună care este platforma lui. Iar platforma lui este să elimine Medicare (asigurările medicale), să taie asigurările sociale. Să revină la politica de a lăsa companiile de medicamente să fixeze ce prețuri vor, să elimine plafonul de preț la insulină, să taie ajutorul pentru Ucraina și să revină în pat cu (președintele rus) Vladimir Putin", a acuzat fostul președinte democrat.

Clinton a apărat sprijinul acordat Ucrainei de Statele Unite, afirmând că acesta este o "obligație morală" și că multe țări europene, într-o "formă economică mai proastă decât SUA", continuă să susțină Kievul.

"America are rate de dobândă mai mici, o rată mai mică a inflației și un șomaj mai scăzut decât toate țările bogate din Europa. Iar acestea continuă să sprijine Ucraina, ceea ce trebuie să facem și noi", a concluzionat el.

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close