Antena 3 CNN International News Un oficial din Belarus dezvăluie ce se întâmplă cu armele nucleare amplasate de Rusia | "Numărul lor nu contează"

Un oficial din Belarus dezvăluie ce se întâmplă cu armele nucleare amplasate de Rusia | "Numărul lor nu contează"

Focoasele nucleare rusești pot fi amplasate oriunde în Belarus, care are suficient spațiu de desfășurare, de pe vremea Uniunii Sovietice.

Un oficial din Belarus dezvăluie ce se întâmplă cu armele nucleare amplasate de Rusia | "Numărul lor nu contează"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Apr 2023   •   19:34

Declarația a fost făcută de Aleksandr Volfovici, secretar al Consiliului de Securitate din Belarus, într-un dialog cu presa, la Moscova.

Precizările vin în contextul în care liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, și mai mulți oficiali din țara sa au vizitat Rusia, miercuri și joi, pentru întâlniri oficiale.

Lukașenko a purtat discuții cu omologul rus, Vladimir Putin, care a anunțat recent că plănuiește să desfășoare arme nucleare tactice în Belarusul vecin.

Aleksandr Volfovici crede că este puțin probabil ca armele nucleare rusești desfășurate în de Rusia în țara sa să fie folosite.

Citește și: Lukaşenko ameninţă să folosească armele nucleare pe care i le trimite Putin dacă e invadat din Polonia

"Numărul de focoase nu contează. Ceea ce contează este cum vor fi folosite și dacă vor fi folosite corect. Iar noi știm cum să le folosim. În ceea ce privește dacă vor trebui folosite sau nu... Nu cred că lucrurile vor merge atât de departe încât să fie nevoie să fie folosite", a declarat Volfovici, citat de agenția de stat Belta. 

"La urma urmei, focoasele și alte muniții nucleare tactice sau strategice sunt concepute, în primul rând, ca mijloc de descurajare, menite să asigure securitatea, atât a Rusiei, cât și a Belarusului", a continuat oficialul de la Minsk.

Ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Grizlov, afirmase anterior că focoasele nucleare vor fi amplasate la granița de vest a Belarusului. 

"Belarus este avanpostul vestic al uniunii statale Rusia - Belarus. Nu trebuie să le desfășurăm în apropierea granițelor Poloniei, Lituaniei și Letoniei. (Armele nucleare ruse) pot fi amplasate oriunde.

Belarus oferă suficient spațiu pentru desfășurare. (Pe vremea URSS), Districtul militar belarus avea peste 43 de amplasamente pentru desfășurarea de arme nucleare. Toate acestea au fost păstrate", a spus, la rândul său, Aleksandr Volfovici.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close