Antena 3 CNN International News Oficialii SUA și NATO spun că armata Belarusului ar putea să se alăture războiului din Ucraina

Oficialii SUA și NATO spun că armata Belarusului ar putea să se alăture războiului din Ucraina

SUA și NATO cred că Belarus s-ar putea alătura ”în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei. Oficialii americani au precizat că țara ia deja măsuri pentru a face acest lucru.

Oficialii SUA și NATO spun că armata Belarusului ar putea să se alăture războiului din Ucraina
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    23 Mar 2022   •   09:18

Este din ce în ce mai ”probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. "Președintele rus Vladimir Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta", a explicat acesta.

O sursă din Belarus, din opoziție, a declarat că unitățile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina chiar în următoarele zile. În opinia acestei surse, acest lucru ar avea un impact militar mai mic decât geopolitic, având în vedere implicațiile aderării unei alte țări la război.

Un înalt oficial al serviciilor de informații NATO a spus că alianța evaluează că guvernul din Belarus ”pregătește mediul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.
Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei parțial de pe teritoriul Belarusului, iar mii de trupe ruse s-au adunat în Belarus înainte de invazie. Cele două țări susțineau că efectuează exerciții de antrenament.

Sancțiunile americane și europene ca răspuns la război au vizat atât oficialii ruși, cât și pe cei din Belarus, inclusiv președintele Alexander Lukașenko.
Belarus a decis să-și schimbe constituția luna trecută pentru a permite țării să găzduiască atât forțele rusești, cât și arme nucleare în mod permanent, deși oficialii americani au subliniat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia mută arme nucleare sau se pregătește pentru asta.

Sursele au subliniat că, până în prezent, nu au existat indicii că Belarus participă la luptele din Ucraina, iar un înalt oficial american al apărării a spus că Pentagonul nu a văzut ”nicio indicație că bielorușii se pregătesc să intre în Ucraina sau că au încheiat orice acord pentru a face asta”.

Oficialul militar al NATO a spus că o decizie finală privind implicarea Belarusului în război încă mai trebuie luată la Moscova, deocamdată nu există nicio indicație. ”Nu este vorba despre ceea ce vrea Lukașenko. Întrebarea este: dorește Putin o altă țară instabilă în regiune? Implicarea ar destabiliza Belarus”, a explicat oficialul. „

Acesta nu a precizat cum ar putea interveni Belarusul în război, dar a spus că are sens ca Rusia să încerce să oprească ajutorul militar NATO care vine în Ucraina de la granița sa de vest.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close