Antena 3 International News Vaccinul pe care OMS îl vrea administrat copiilor, pe scară largă

Vaccinul pe care OMS îl vrea administrat copiilor, pe scară largă

de Redacția Antena 3    |    07 Oct 2021   •   10:06
Vaccinul pe care OMS îl vrea administrat copiilor, pe scară largă
Sursa foto: hepta

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat o decizie "istorică" în ceea ce privește vaccinarea copiilor, relatează presa internațională.

Instituția a recomandat imunizarea pe scară largă cu vaccinul anti-malarie a copiilor în Africa sub-sahariană și în alte regiuni în care transmisia maladiei este moderată sau ridicată, notează CNN.

Recomandarea se bazează pe rezultatele obținute în cadrul programului-pilot de vaccinare a copiilor, program aflat în derulare în Ghana, Kenya și Malawi.

Programul a fost lansat în 2019 și a avut drept rezultat vaccinarea a peste 800.000 de copii.

Rezultatele arată că vaccinul, denumit Mosquirix sau RTS,S/AS01, este sigur, rentabil, fiabil de livrat și reduce semnificativ forma severă și letală a bolii cu aproximativ 30%.

"Este un moment istoric. Mult-așteptatul vaccin anti-malarie pentru copii este o realizare revoluționară pentru știință, sănătatea copiilor și controlul maladiei. Utilizarea prioritară a vaccinului în schemele existente pentru prevenirea malariei poate salva mii de vieți tinere în fiecare an", a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.

Eficiență de 39% în cazul serului promovat de OMS

Potrivit recomandărilor OMS, vaccinul poate fi utilizat împotriva celei mai letale forme de malarie, cunoscută drept Plasmodium falciparum.

Administrarea recomandată este de patru doze la copiii de cel puțin cinci luni.

Malaria este o parazitoză transmisă prin înțepăturile femelelor de țânțar anofel.

În pofida faptului că poate fi prevenită și că poate fi tratată, boala reprezintă principala afecțiune și cauză a mortalității la copii în Africa sub-sahariană.

OMS: Peste un sfert de milion de copii mor anual din cauza malariei

Potrivit OMS, peste 260.000 de copii cu vârste sub cinci ani mor anual din cauza malariei.

Vaccinul funcționează prin blocarea maturizării și multiplicării parazitului în ficatul bolnavilor, după ce acesta pătrunde în fluxul sanguin și declanșează simptomele bolii.

Rezultatele studiilor clinice arată că vaccinul oferă o protecție de 39% împotriva malariei la nou-născuții cu vârste între 5 și 17 luni.

Cercetări ulterioare au indicat că beneficiile vaccinului se reduc în timp.

Șeful OMS a precizat că "vaccinul este dezvoltat în Africa de cercetători africani". El a mulțumit, totodată, companiei farmaceutice britanice GlaxoSmithKline, care a ajutat în ultimii 30 de ani la dezvoltarea serului, precum și fundației Bill și Melinda Gates, care a finanțat parțial proiectul.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close