Antena 3 CNN International News Oficialii palestinieni acuză Israelul de apartheid

Oficialii palestinieni acuză Israelul de apartheid

Conducătorii palestinieni spun că ”ocupația” Israelului în Ierusalim a dus la ”persecuții, apartheid și opresiune”.

Oficialii palestinieni acuză Israelul de apartheid
Sursa foto: GettyImages
de Alexandra Ionescu    |    11 Mai 2021   •   11:05

Ierusalimul este blocat, din nou, de ciocniri violente - cele mai rele din ultimii ani.

Sute de palestinieni au fost răniți în confruntarea cu poliția israeliană de la Moschea Aqsa - unul din locurile sfinte ale Islamului.

Un marș israelian pentru sărbătorirea Zilei Israelului,  a fost anulat de teamă să nu fie privit ca un act provocator de către palestinieni.

Este prima criză majoră a regiuni de la începutul administrației Biden. Oficialii și-au exprimat îngrijorarea despre violențele în curs și despre posibila evacuare a familiilor din propriile case. 

Sunt probleme majore, și trebuie să ne amintim de unde au pornit, cauza. Cauza este că Israelul ne ocupă de 54 de ani, iar această ocupație a creat un sistem de persecuție, apartheid și opresiune. Așa este descris acest sistem de organizațiile pentru drepturile omului și chiar de către organizații ale Israelului, cum ar fi B'tselem. Situația este intolerabilă, și durează mai mult decât ar putea tolera oricine. Și acest sistem de apartheid este mult mai rău decât cel din Africa de Sud. Așa că trebuie să se încheie.

Violența naște violență. 

Palestinienii au fost supuși unior atacuri constante de către armata israeliană, în timpul lunilor Ramadanului, din cauza dreptului fundamental la rugăciune. Majoritatea palestinienilor nu au avut voie să vină la Ierusalim. Iar cei care au venit au fost atacați în mod constant. În ultimele 2 zile, 660 de oameni au fost răniți. Șase dintre ei și-au pierdut ochii; mulți dintre ei erau copii.

Și cum ați spus, astăzi 9 palestinieni au fost uciși în Gaza, printre care trei copii. Așa că trebuie să ne oprim, iar singurul mod de a ne opri, este să rezolvăm problema, adică să se încheie cu ocupația Israelului, și să le permiteți palestinienilor să fie liberi - să le permiteți palestinienilor să scape de opresiune, să scape de un sistem de apartheid și persecuție, care sunt considerate crime de război”, a declarat pentru CNN, Mustafa Barghouti, Secretarul General al Autorității Naționale Palestiniene.

×
Subiecte în articol: Israel palestina ciocniri violente
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close