Antena 3 CNN International News Papa Francisc le-a cerut iertare indigenilor din Canada pentru rolul Bisericii Catolice în abuzurile suferite de populație

Papa Francisc le-a cerut iertare indigenilor din Canada pentru rolul Bisericii Catolice în abuzurile suferite de populație

Papa Francisc a cerut iertare pentru rolul Bisericii Catolice în abuzul asupra populației indigene din Canada, în special pentru cele petrecute în școlile rezidențiale.

Papa Francisc le-a cerut iertare indigenilor din Canada pentru rolul Bisericii Catolice în abuzurile suferite de populație
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    01 Apr 2022   •   17:08

Adresându-se, vineri, liderilor indigeni canadieni la Vatican, Papa a spus că simte ”durere și rușine pentru rolul pe care un număr de catolici, în special cei cu responsabilități educaționale, l-au avut în toate aceste lucruri care v-au rănit, în abuzurile pe care le-ați suferit și pentru lipsa de respect arătată” identității, culturii și valorilor spirituale.

"Toate aceste lucruri sunt contrare Evangheliei lui Isus Hristos. Pentru conduita deplorabilă a acelor membri ai Bisericii Catolice, cer iertare lui Dumnezeu și vreau să vă spun din toată inima: îmi pare foarte rău", a spus Papa

”Mă alătur fraților mei, episcopii canadieni, să vă cer iertare”, a adăugat.

Papa Francisc le-a mai spus reprezentanților delegațiilor Primelor Națiuni, Métis și Inuit că va vizita Canada: ”voi fi bucuros să beneficiez din nou de întâlnirea cu voi, când voi vizita pământurile voastre natale, unde locuiesc familiile voastre (...) în Canada, voi putea să-mi exprim mai bine apropierea”, a spus el.

Liderii indigeni au cerut de multă vreme scuze papale pentru răul cauzat timp de decenii copiilor indigeni. Anul trecut, sute de morminte nemarcate au fost descoperite pe terenurile fostelor școli rezidențiale din Columbia Britanică și Saskatchewan.

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a raportat că peste 4.000 de copii indigeni au murit fie din neglijență, fie din cauza abuzului în respectivele școli, dintre care multe erau conduse de Biserica Catolică.

Anul trecut, Conferința Episcopilor Catolici din Canada a cerut scuze pentru rolul avut în sistemul școlilor rezidențiale și a exprimat ”remușcări profunde”. Totuși, liderii indigeni au cerut de multă vreme scuze de la Papă.

Luni, Papa s-a întâlnit cu lideri indigeni și cu supraviețuitorii școlilor rezidențiale. La Vatican, reprezentanții metiși și inuiți, unele dintre cele mai mari grupuri indigene din Canada, l-au îndemnat pe Papa Francisc să călătorească în țara lor pentru a cere iertare.

×
Subiecte în articol: iertare indigeni Canada
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close