Antena 3 CNN International News Papa reflectă asupra relațiilor din vremurile pandemiei în discursul său tradițional de Crăciun

Papa reflectă asupra relațiilor din vremurile pandemiei în discursul său tradițional de Crăciun

Papa Francisc a dedicat sâmbătă o mare parte a mesajului său tradițional de Crăciun pentru a reflecta asupra pandemiei și a impactului acesteia asupra relațiilor.

Papa reflectă asupra relațiilor din vremurile pandemiei în discursul său tradițional de Crăciun
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Dec 2021   •   16:04

Vorbind de la balconul cu vedere la Piața Sf. Petru din Vatican, Pontiful a numit pandemia o „criză complexă” care a testat relațiile sociale și a crescut tendințele de retragere. „Capacitatea noastră de a relaționa este foarte obosită”, le-a spus Francis oamenilor din piață, precum și milioanelor de catolici care urmăresc discursul din întreaga lume.

„Există o tendință din ce în ce mai mare de a ne retrage, de a face totul singuri, de a înceta să facem efort pentru a-i întâlni pe alții și a face lucruri împreună”, a adăugat el.

Tradiționalul discurs de Crăciun al Papei „Urbi et Orbi” sau „Către oraș și lume” a fost afectat de pandemie pentru al doilea an consecutiv.

Spre deosebire de 2020, oamenii au putut să vină în piață pentru a asculta mesajul tradițional în acest an, dar numărul participanților a fost doar aproximativ o cincime din ceea ce era înainte de pandemie, din cauza creșterii actuale a cazurilor de coronavirus în Italia.

Țara a raportat vineri un record de 50.599 de cazuri noi de COVID-19, cea mai mare cifră zilnică de la începutul pandemiei, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Anul trecut, Papa a rostit discursul de la Palatul Apostolic în locul balconului, publicul nefiind permis să participe.

În Ajunul Crăciunului, Papa a condus o liturghie de priveghi în Bazilica Sf. Petru la care au participat aproximativ 2.000 de persoane, a declarat pentru CNN directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Papa a spus sâmbătă că pandemia a afectat și dialogul, în legătură cu conflictul internațional, determinând oamenii să aleagă „scurtături mai degrabă decât să urmeze căi mai lungi” pentru discuții.

„Surori și frați, cum ar fi lumea noastră fără dialogul răbdător al multor persoane generoase care țin familiile și comunitățile unite? În această perioadă de pandemie, am ajuns să realizăm acest lucru din ce în ce mai mult”, a spus el.

El a îndemnat lumea să „și deschidă inimile” pentru a se asigura că îngrijirea medicală necesară, în special vaccinurile, este oferită persoanelor vulnerabile.

„Doamne, dă sănătate celor bolnavi și inspiră-i pe toți bărbații și femeile să caute cele mai bune căi posibile pentru a depăși actuala criză de sănătate și efectele ei. Inimi deschise pentru a asigura îngrijirea medicală necesară - și vaccinurile în special - acelor popoare care au cea mai mare nevoie de ele. Răsplătiți-i pe cei care se dedică cu generozitate îngrijirii membrilor familiei, bolnavilor și celor mai vulnerabili din mijlocul nostru", a spus el.

Liderul Bisericii Catolice a adăugat că lumea s-a obișnuit atât de mult cu tragedii imense încât „abia dacă le mai observăm”. El a cerut încetarea conflictelor din Orientul Mijlociu și Africa, enumerand mai multe locuri - inclusiv Siria, Yemen, Irak, Liban, Sudan și Etiopia.

Pontiful în vârstă de 85 de ani și-a folosit și mesajul de Crăciun pentru a aborda violența împotriva femeilor, despre care a spus că a crescut în timpul pandemiei. Într-un discurs care a marcat cel de-al nouălea Crăciun al său ca pontif, Francisc a subliniat, de asemenea, situația refugiaților și a migranților.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc discurs Crăciun pandemie
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close