Antena 3 CNN International News Parlamentarii de extremă dreapta au ieșit din sală la discursul lui Volodimir Zelenski, în semn de protest. S-a întâmplat în Austria

Parlamentarii de extremă dreapta au ieșit din sală la discursul lui Volodimir Zelenski, în semn de protest. S-a întâmplat în Austria

Parlamentarii Partidului Libertății din Austria (FPO, de extremă-dreapta) au părăsit Camera inferioară a Legislativului național în timpul unui discurs video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Parlamentarii de extremă dreapta au ieșit din sală la discursul lui Volodimir Zelenski, în semn de protest. S-a întâmplat în Austria
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    30 Mar 2023   •   18:14

Ei au invocat faptul că transmiterea discursului liderului de la Kiev reprezintă o "încălcare" a statutului de neutralitate al Austriei.

Joi, parlamentarii FPO și-au părăsit locurile în momentul în care Zelenski și-a început cuvântarea, lăsând pe pupitrele lor cartonașe cu logo-ul partidului și mesajul "spațiu pentru pace", relatează postul public austriac ORF, citat de CNN.

Într-un mesaj video postat joi pe contul său de Twitter, FPO a propagat un alt slogan - "Da neutralității, nu belicoșilor", adaugă sursa citată.

FPO avertizase cu câteva zile înainte că va organiza un protest față discursului virtual al președintelui ucrainean în Parlamentului austriac.

Citește și: Ministrul de Externe al Austriei: "Rusia va rămâne importantă pentru Europa"

"Este trist că FPO este singurul partid din parlament care ia în serios neutralitatea noastră eternă, apărând astfel și pacea", a declarat liderul FPO, Herbert Kickl.

El a acuzat, de asemenea, guvernul austriac și alte formațiuni parlamentare din țară că dau dovadă de "sprijin unilateral pentru o parte în război".

Putin a dansat la nunta unei fruntașe FPO, în 2018

FPO are un istoric al legăturilor strânse cu Rusia, notează CNN. În 2016, formațiunea a semnat un acord de cooperare cu Rusia Unită, care deține majoritatea în parlamentul rus.

În 2018, președintele rus Vladimir Putin a fost în Austria ca invitat la nunta lui Karin Kneissl, membră a FPO și ministru de Externe austriac la acea vreme.

În discursul său de joi, Zelenski a mulțumit Austriei pentru ajutorul umanitar și pentru sprijinul acordat în cadrul unor proiecte non-combatante, cum ar fi curățarea minelor terestre din zonele de unde rușii au fost alungați.

Zelenski, în Parlamentul de la Viena:  "E important să nu fii neutru din punct de vedere moral în fața răului"

Zelenski a spus că este "important să nu fii neutru din punct de vedere moral față de rău".

Austria nu face parte din NATO și nu furnizează arme Ucrainei.

Cu toate acestea, guvernul de la Viena a trimis Ucrainei ajutor umanitar, precum și căști și veste de protecție pentru uz civil.

Săptămâna trecută, cancelarul austriac Karl Nehammer a scris pe Twitter că, deși țara sa este neutră din punct de vedere militar, "înțelegem că trebuie să ajutăm acolo unde au loc nedreptăți și crime de război".

Foto: Președintele ucrainean a susținut un discurs prin legătură video în Parlamentul austriac, 30 martie 2023

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close