Antena 3 CNN International News Era Merkel a ajuns la final. Partidele germane prezintă un acord al coaliției de guvernare

Era Merkel a ajuns la final. Partidele germane prezintă un acord al coaliției de guvernare

Era Merkel se încheie. Trei dintre principalele partide politice ale Germaniei își vor prezenta acordul pentru un nou guvern de coaliție, miercuri, în urma unor negocieri îndelungate.

Era Merkel a ajuns la final. Partidele germane prezintă un acord al coaliției de guvernare
Sursa foto: Getty Images/ Michele Tantussi
de Cerasela Stafie    |    24 Noi 2021   •   14:40

Se așteaptă ca cel care va prelua cârma să fie Olaf Scholz, de la Partidul Social Democrat (SPD), de centru-stânga. Angela Merkel demisionează după 16 ani în calitate de cancelar.

SPD-ul lui Scholz, Partidul Verde și Democrații Liberi (FDP) pro-business își vor prezenta acordul de coaliție la Berlin la ora locală 15:00, (16:00 ora României), a transmis FDP într-o declarație.

Înaintea conferinței de presă, va avea loc o rundă finală a negocierilor. 

Noul acord pentru coaliția de guvernare a venit după alegerile din septembrie și două luni de negocieri pentru formarea unui nou guvern.

Cele trei partide de coaliție nu sunt prieteni tradiționali. FDP este mai aliniat cu centrul-dreapta, iar SPD-ul și Partidul Verde înclină spre stânga.

Până acum, un punct care a creat tensiuni în discuțiile de coaliție a fost finanțarea planurilor ambițioase ale Verzilor în materie de climă, democrații liberi s-au opus majorării taxelor.

Un nou guvern va semna sfârșitul erei Merkel și va trimite Uniunea Creștin Democrată (CDU) de centru-dreapta și partidul său soră, Uniunea Socială Creștină (CSU), în opoziție după 16 ani la putere.

Cancelarul viitor va prelua cârma celei mai mari economii a Europei într-un moment de creștere a incertitudinii diplomatice în Uniunea Europeană. Blocul se confruntă cu agresiunea Rusiei și Belarusului și cu amenințări la adresa statului de drept din partea Poloniei și Ungariei.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close