Antena 3 International News Partidele de opoziţie din Israel au ajuns la un acord de a forma un nou guvern de unitate

Partidele de opoziţie din Israel au ajuns la un acord de a forma un nou guvern de unitate

de Alexandra Ionescu    |    03 Iun 2021   •   21:16
Partidele de opoziţie din Israel au ajuns la un acord de a forma un nou guvern de unitate Hepta

Premierul Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din Israel a primit o lovitură dură după ce partidele de opoziţie au ajuns la o înţelegere pentru a forma un guvern de unitate.

Partidele de opoziție din Israel au ajuns la un acord final pentru a forma un nou guvern, înlăturându-l astfel de la putere, după nu mai puțin de 12 ani, pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria țării.

Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid a anunțat, miercuri noapte, un guvern de coaliție format din opt formațiuni politice.

Guvernul va fi unul „de rotație” – Naftali Bennett, șeful partidului naționalist Yamina va deveni premier inițial, iar la jumătatea mandatului, funcția va fi preluată de Lapid. Lapid ar urma să devină premier în 27 august 2023.

Guvernul urmează să fie votat în Knesset, însă, aritmetica parlamentară arată că acesta urmează să obțină votul de încredere, potrivit CNN.

”Fără Bibi, asta e fixația”

Lapid a anunțat, într-un comunicat, că l-a informat pe președintele țării, Reuven Rivlin de succesul negocierilor:

”Mă angajez că acest guvern va lucra în slujba tuturor cetățenilor israelieni, cei care l-au votat și cei care nu l-au votat. Își va respecta adversarii și va face tot ce îi stă în putere să unească toate părțile societății israeliene”.

Ultranaționalistul Naftali Bennett și centristul Yair Lapid vor fi premieri cu schimbul și vor avea susținere inclusiv de la unul dintre partidele arabe. Ideologia nou-formatei alianței e una simplă.

„În ebraică se spune „Lo-Bibi”, „Lo” înseamnă nu. Fără Bibi, asta e fixația. Să se scape de Bibi Netanyahu. Cel mai de extremă dreaptă și religios este Bennett. Urmează apoi extremă dreaptă Lieberman, dar Lieberman nu este religios, este laic convins.

Likudul trece în opoziție

Lapid este laic convins fiind centrist. Și tot aici să ai și partidul de extremă dreaptă Meretz, care sunt niște pro-arabi ce nu îți poți imagina”, a explicat jurnalistul Mario Varga.

Netanyahu și partidul său, Likud, vor merge acum în opoziție.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close