Antena 3 CNN International News Un american condamnat pentru spionaj în Rusia îi cere lui Joe Biden să-i obțină eliberarea la întâlnirea cu Vladimir Putin

Un american condamnat pentru spionaj în Rusia îi cere lui Joe Biden să-i obțină eliberarea la întâlnirea cu Vladimir Putin

Paul Whelan, un american deținut într-un lagăr de muncă rusesc, i-a cerut președintelui SUA, Joe Biden, să "discute și să rezolve în mod foarte hotărât" cu Vladimir Putin "problema cetățenilor americani încarcerați din motive politice" în Federația Rusă.

Un american condamnat pentru spionaj în Rusia îi cere lui Joe Biden să-i obțină eliberarea la întâlnirea cu Vladimir Putin
de Adrian Iclozan    |    02 Iun 2021   •   22:19

Biden și omologul său rus urmează să se întâlnească luna aceasta la Geneva,

"Este necesară imediat o acțiune hotărâtă pentru a pune capăt răpirii cetățenilor americani", a spus Whelan pentru CNN, într-un interviu telefonic.

Americanul ispășește o pedeapsă de 16 ani pentru spionaj, acuzație pe care o respinge vehement. 

El spune că are un sentiment pozitiv despre viitoarea întâlnire între liderii american și rus, eveniment pe care l-a numit un pas important în direcția corectă.

"Nu este o problemă cu Rusia care îmi este ostilă. Este o problemă cu Rusia care este ostilă Statelor Unite iar Statele Unite trebuie să răspundă acestei situații bazate pe diplomația luării de ostatici și să o rezolve cât de repede posibil. Știu că președintele Biden și secretarul de stat Antony Blinken acționează în vederea eliberării mele", a susținut el.

Cazul lui Whelan, dar și cel al deținutului Trevor Reed, au fost discutate de Blinken cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o întâlnire la finele lunii mai. 

La summit-ul de la Geneva, este de așteptat ca Biden și Putin să discute întreaga listă de probleme presante, între care controlul armamentului, situația din Ucraina și abuzurile împotriva drepturilor omului.

Biden a adoptat o poziție mai dură decât predecesorul său, Donald Trump, față de Moscova și a anunțat în luna aprilie sancțiuni extinse, ca urmare a ingerințelor rusești în alegerile din 2020, a atacurilor cibernetice asupra companiei SolarWinds și a ocupației și abuzurilor comise în Crimeea.

Arestat într-un hotel, condamnat în proces secret și trimis într-un lagăr de muncă

Paul Whelan, care are și cetățenie irlandeză, britanică și canadiană, a fost arestat într-un hotel din Moscova în decembrie 2018.

Autoritățile ruse susțin că americanul era implicat într-o activitate de spionaj.

"Este destul de simplu. Nu a existat nicio infracțiune, nu a existat nicio probă. Procesul secret a fost o farsă. S-a făcut dintr-un motiv pur politic", susține el.

"Cu cât mai multă lume înțelege că sunt nevinovat și că nu s-a întâmplat, niciodată, nicio infracțiune de spionaj, cu atât mai bine", a adăugat Whelan, mărturisind că speră într-o rezolvare rapidă a cazului său.

Potrivit CNN, Whelan este deținut într-un lagăr de muncă în Mordovia, la 8 ore pe șosea de Moscova.

Viața în lagăr: trezire, exerciții, mic dejun, muncă, prânz, muncă, formare și timp pentru sine

Potrivit spuselor sale, deținutul lucrează într-o fabrică de haine pe care o numește "atelierul textil".

"Este la fel zi de zi. Ne trezim la 6. Trebuie să facem exerciții fizice 10 minute. Avem 20 de minute pentru micul dejun, apoi muncim toată ziua, cu o pauză de 20 de minute pentru prânz și, după cursurile de formare, în timpul rămas, ne spălăm hainele, scriem scrisori și încercăm să telefonăm, lucruri de felul ăsta", precizează el.

Whelan se plânge că, în urma muncii din fabrică, s-a ales cu o tuse persistentă și cu o inflamație la nivelul cotului iar îngrijirile medicale sunt dificil de obținut în condiții de detenție.

Fost membru al infanteriei marine americane, Whelan a trăit în Michigan înainte de a fi arestat și condamnat în Rusia.

El spune că reușește să își păstreze sănătatea mintală scriind scrisori și citind cărți în limba engleză.

×
Subiecte în articol: Paul Whelan Joe Biden Vladimir Putin
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close