Antena 3 CNN International News Cinci morţi la protestele din Iran, declanşate de uciderea de către poliţie a unei tinere care nu purta ”corect” hijabul

Cinci morţi la protestele din Iran, declanşate de uciderea de către poliţie a unei tinere care nu purta ”corect” hijabul

Cinci persoane au fost ucise de forțele de securitate iraniene în timpul protestelor care au fost declanșate de moartea Mahsei Amini, ce se afla în arestul poliţiei moravurilor. Alte 75 de persoane au fost rănite în acest weekend.

Cinci morţi la protestele din Iran, declanşate de uciderea de către poliţie a unei tinere care nu purta ”corect” hijabul
Sursa foto: cnn.com
de Ioana Mircea    |    20 Sep 2022   •   17:53

Organizația Hengaw pentru Drepturile Omului, ONG înregistrată în Norvegia care monitorizează încălcările drepturilor în Iran, a declarat luni că cinci persoane au fost împușcate mortal în timpul demonstrațiilor din Iran.

Totodată, alte 75 de persoane au fost rănite în weekend.

Protestele au izbucnit după moartea lui Amini, o iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit la Teheran după ce a fost arestată de poliția moravurilor din Iran săptămâna trecută, pe motiv că nu purta corect hijabul.

Oficialii iranieni au spus că Amini a murit vineri după ce a suferit un atac de cord și a căzut în comă după arestarea ei marțea trecută. Cu toate acestea, familia ei a spus că nu avea o afecțiune cardiacă preexistentă.

Imaginile editate ale camerei de securitate publicate de mass-media de stat din Iran păreau să o arate pe Amini prăbușindu-se într-un centru de reeducare unde a fost dusă să primească îndrumare în privința ținutei sale.

[GAL layout="3"]

Poliția moravurilor din Iran face parte din forțele de ordine ale țării și are sarcina de a aplica regulile sociale stricte ale Republicii Islamice, inclusiv codul său vestimentar care obligă femeile să poarte batic sau hijab, în ​​public.

Vorbind la o conferință de presă de luni, comandantul poliției din Teheran, Hossein Rahimi, a spus că poliția a făcut totul pentru a o menține pe femeie în viață.

Dar explicațiile de la poliție nu au fost acceptate de protestatarii care au ieșit luni în stradă în Teheran și în alte orașe, cerând dreptate și răspundere.

După ceremonia de înmormântare a lui Amini de sâmbătă, forțele de securitate au lansat cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din orașul ei natal Saqqez, în provincia Kurdistan a Iranului.

Un videoclip distribuit de Uniunea Liberă a Muncitorilor Iranieni îi arăta pe protestatari din Sanandaj scandând „moarte dictatorului”. Un alt videoclip a arătat femei care își scot hijaburile și le flutură în semn de protest la Teheran.

Separat, organul de supraveghere a internetului NetBlocks a declarat luni că datele sale în timp real arată o întrerupere aproape totală a conectivității la internet în Sanandaj, potrivit cnn.com.

×
Subiecte în articol: Iran proteste
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close