Antena 3 CNN International News Poliția haitiană a arestat un suspect ce ar fi orchestrat asasinarea președintelui Moise

Poliția haitiană a arestat un suspect ce ar fi orchestrat asasinarea președintelui Moise

Poliţia haitiană a anunţat duminică seară că a arestat un cetăţean haitian care a urmărit obiective politice prin recrutarea comandoului care l-a asasinat pe preşedintele Jovenel Moise săptămâna trecută.

Poliția haitiană a arestat un suspect ce ar fi orchestrat asasinarea președintelui Moise
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Iul 2021   •   09:04

„Este vorba despre un individ care a intrat în Haiti la bordul unui avion privat, cu obiective politice”, a informat Leon Charles, directorul poliţiei naţionale din Haiti.

La sosirea în Haiti, în luna iunie, Charles Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani şi având naţionalitate haitiană, era însoţit de mai mulţi cetăţeni columbieni, responsabili de asigurarea securităţii sale, conform detaliilor furnizate în cadrul unui briefing de presă organizat în prezenţa mai multor miniştri.

„Ulterior misiunea s-a schimbat”, a explicat Leon Charles.

”Misiunea era arestarea preşedintelui Republicii şi operaţiunea a fost organizată de aici: alte 22 de persoane au intrat apoi în Haiti”, a adăugat el.

Operaţiunea care a dus la asasinarea lui Moise a fost plănuită într-un interval de cel puţin o lună, după discuţii la cine în Port-au-Prince şi la locuinţa în care stăteau majoritatea bărbaţilor acuzaţi de omor.

Membrii FBI, ai Departamentului de Stat, ai Departamentului de Justiţie şi ai Departamentului pentru Securitate Internă din SUA au ajuns duminică în Haiti, unde s-au întâlnit cu directorul general al poliţiei naţionale.

Acest asasinat a înrăutăţit criza instituţională din Haiti. În prezent, situaţia incertă determină trei politicieni să pretindă legitimitatea asigurării intermiatului conducerii statului.

Delegaţia americană s-a întâlnit separat cu principalii actori ai scenei politice haitiene, inclusiv cu prim-ministrul Claude Joseph.

„M-am întâlnit cu delegaţia americană şi am apreciat împreună rezoluţia Senatului care m-a ales ca preşedinte provizoriu al Republicii”, a scris duminică seara pe Twitter Joseph Lambert, preşedintele Senatului.

Haiti a solicitat ajutorul SUA pentru a securiza ţara şi a investiga atacul de miercuri în care a fost ucis preşedintele Jovenel Moise la domiciliul său din Port-au-Prince, atentat care a scufundat şi mai mult în haos această ţară deja afectată de sărăcie.

Acest asasinat a înrăutăţit criza instituțională din Haiti. În prezent, situaţia incertă determină trei politicieni să pretindă legitimitatea asigurării intermiatului conducerii statului.

×
Subiecte în articol: haiti Jovenel Moïse suspect
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close