Antena 3 International News Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth lansează primele F-35 împotriva Statului Islamic

Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth lansează primele F-35 împotriva Statului Islamic

de Alexandra Ionescu    |    23 Iun 2021   •   16:18
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth lansează primele F-35 împotriva Statului Islamic
Sursa foto: Getty Images

Pe 22 iunie, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că portavionul HMS Queen Elizabeth a lansat primele avioane de luptă F-35B Joint Strike Fighter împotriva Statului Islamic din Irak și Siria.

Un număr neprecizat de avioane Lightning al Forțelor Aeriene Regale din cadrul Royal Navy a Marii Britanii și de avioane Lightning II ale US Marine au efectuat misiuni în sprijinul operațiilor „Shader” și „Inherent Resolve”.

Ministerul britanic al Apărării, citat de Janes, a precizat că nu au fost folosite arme, aeronavele îndeplinind exclusiv misiuni de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere.

”Pentru gruparea de lovire a portavionului HMS Queen Elizabeth (CSG21), care a petrecut săptămânile anterioare în Marea Mediterană colaborând cu aliații și partenerii NATO, aceasta marchează o schimbare de accent. De la exerciții și angajamente internaționale, gruparea de lovire a portavionului își demonstrează acum toată puterea de luptă navală și aeriană”, se precizează în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

Anterior, pe 3 mai, ministerul britanic anunțase că avioanele de luptă F-35B ale Escadrilei 617, cunoscută sub numele de „The Dambusters” (“Distrugătorii de baraje”), urmează să ofere un „sprijin tangibil și de impact pentru contracararea acțiunilor Statului Islamic din Irak și Siria”.

De asemenea, la aceeași dată, ministerul britanic a anunțat că, pentru prima dată, avioanele F-35B de la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth se vor alătura celor Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force și dronelor General Atomics MQ-9A Reaper care execută de regulă misiuni de luptă împotriva Statului Islamic de la Baza aeriană Akrotiri din Cipru și dintr-o locație neconfirmată oficial din Orientul Mijlociu, dar care este considerată în media de specialitate ca fiind Baza aeriană Ali Al Salem din Kuweit.

Gruparea navală a cărei navă comandant este portavionul HMS Queen Elizabeth este constituită din 15 nave de luptă din Marea Britanie, SUA și Olanda. Acesta desfășoară o misiune cu durata de șapte luni, care va include opriri în 40 de țări.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

x close