Antena 3 CNN International News Premierul irakian a supraviețuit unei tentative de asasinat cu o dronă

Premierul irakian a supraviețuit unei tentative de asasinat cu o dronă

Premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi a scăpat duminică dintr-o tentativă de asasinat, după ce o dronă încărcată cu explozivi i-a vizat reședința din Bagdad.

Premierul irakian a supraviețuit unei tentative de asasinat cu o dronă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Noi 2021   •   11:56

Al-Kadhimi a comentat pe Twitter la câteva momente după atac și a cerut „calm și reținere din partea tuturor”.

„Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt bine și sunt printre oamenii mei”, a scris el pe Twitter pe contul său oficial.

Trei drone au fost implicate în tentativa de asasinat, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, generalul Saad Maan. Forțele de securitate au reușit să doboare două dintre ele, a spus Maan.

Armata irakiană a declarat că Al-Kadhimi este nevătămat și în stare bună de sănătate și că forțele de securitate „iau măsurile necesare în legătură cu această încercare eșuată”.

O sursă apropiată liderului irakian a declarat duminică că Al-Kadhimi se întorcea de la supravegherea forțelor de securitate implicate într-o confruntare cu protestatarii la poarta de sud a Zonei Verzi, zonă puternic fortificată a Bagdadului.

În timp ce tocmai intra în reședința sa, o dronă cu capcană a vizat acea locație, rănind câțiva dintre paznicii săi și provocând pagube minore, a spus sursa.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat „aparentul act de terorism” duminică într-o declarație. „Suntem în strânsă legătură cu forțele de securitate irakiene însărcinate cu susținerea suveranității și independenței Irakului și ne-am oferit asistența pe măsură ce investighează acest atac”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.

Președintele Guvernului Regional Kurd (KRG), regiunea semi-autonomă din nordul Irakului, a lansat, de asemenea, o declarație în care condamnă tentativa eșuată de asasinat, numind-o „act terorist” care marchează o „dezvoltare periculoasă care amenință securitatea și stabilitatea țării și care va avea consecințe grave”.

Nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru tentativa de asasinat, dar aceasta vine pe fondul tensiunilor accentuate din capitală.

Vineri, o persoană a fost ucisă și zeci au fost rănite după ce susținătorii milițiilor susținute de Iran s-au ciocnit cu forțele de securitate irakiene în apropiere de Zona Verde, au declarat oficiali din domeniul sănătății pentru CNN.

Kata'ib Hezbollah, una dintre cele mai puternice grupuri de miliție șiită susținută de Iran, a negat duminică orice implicare în tentativa de asasinat asupra primului ministru.

Al-Askari a spus că Al-Kadhimi „se joacă de-a victima”, adăugând că există modalități „mai puțin costisitoare” și mai sigure de a-i face rău primului ministru – dacă acesta ar fi scopul.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close