Antena 3 CNN International News Președintele nevaccinat al Braziliei a spus în fața Adunării Generale a ONU că vrea să lupte împotriva COVID-19

Președintele nevaccinat al Braziliei a spus în fața Adunării Generale a ONU că vrea să lupte împotriva COVID-19

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei care a fost aspru criticat pentru felul în care a gestionat pandemia de coronavirus, a spus în fața Adunării Generale a ONU că ”toată lumea a fost luată prin surprindere de COVID-19” în 2020. 

Președintele nevaccinat al Braziliei a spus în fața Adunării Generale a ONU că vrea să lupte împotriva COVID-19
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    21 Sep 2021   •   20:00

„Am susținut mereu că ar trebui să luptăm în același timp și împotriva virusului și a șomajului, și cu aceeași responsabilitate”

Bolsonaro care nu s-a vaccinat şi care a spus în mai multe rânduri că va fi „ultimul” brazilian care o va face, a declarat că restricțiile au lăsat o ”moștenire a inflației peste tot în lume”.

”În Brazilia, pentru a acoperi nevoile populației cu venituri mici, care a fost forțată să stea acasă în urma unor decizii luate de guvernatori și primari, am oferit un ajutor de 800 de dolari la 68 de milioane de oameni în 2020”.

Pereședintele Braziliei a vorbit în repetate rânduri împotriva lockdown-urilor, și și-a atras critici din partea guvernatorilor.

Cu toate acestea, Bolsonaro a spus că până în luna noiembrie a anului acestuia, toți cetățenii ”care vor alege să se vaccineze în Brazilia, vor avea această posibilitate”.

”Susținem eforturile de vaccinare, dar guvernul meu nu susține pașaportul verde, sau orice altă obligativitate a vaccinării”, a conchis el.

Pentru că nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, președintele Jair Bolsonaro nu are acces în interiorul restaurantelor din SUA, astfel încât pe toată durata șederii sale la New York va trebui să mănânce în aer liber.

Imaginile din dronă ale pădurii din Amazon contrazic discursul lui Bolsonaro

În discursul său, președintele Braziliei a spus că defrișările din Amazon au fost reduse cu 32% în luna august a anului acestuia, comparativ cu aceeași dată a anului anterior.

Datele pe care le-a folosit, obținute de la INPE, arată o despădurire a 918 km pătrați în august.

Numărul este aproape dublu față de cel înregistrat în august 2018, înainte de administrația lui Bolsonaro. Datele provin de la Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), care supraveghează defrişările de păduri, expansiunea agriculturii şi utilizarea terenurilor din satelit.

Astfel, potrivit INPE, 1.606 km pătrați de pădure au fost defrișați în august, și indică o creștere de 7% comparativ cu aceeași lună a anului 2020. Este, de asemenea, cea mai mare rată pentru luna august din ultimii 10 ani.

După discursul lui Bolsonaro, Alianța Amazon în Flăcări a publicat imagini din satelit a Amazonului din perioada 14-17 septembrie.

”În timp ce Bolsonaro era în drum spre New York, am zburat deasupra Amazonului pentru a înregistra realitatea distrugerilor din cea mai mare pădure tropicală din lume: defrișări ilegale și incendii. Imaginile nu mint, dar nu putem spune același lucru despre discursul președintelui Braziliei la ONU”, a spus Stela Herschmann, specialist climatic la Observatorul Climatic.

Potrivit unui studiu publicat în Nature Climate Change, pădurea tropicală amazoniană braziliană, victimă a schimbărilor climatice și a activităților umane, a respins în ultimii zece ani mai mult carbon decât a absorbit, o schimbare majoră și fără precedent.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close