Antena 3 International News Președintele Cehiei spune că persoanele transgender sunt „dezgustătoare”

Președintele Cehiei spune că persoanele transgender sunt „dezgustătoare”

de Alexandra Ionescu    |    29 Iun 2021   •   12:38
Președintele Cehiei spune că persoanele transgender sunt „dezgustătoare”
Sursa foto: Getty Images

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat duminică în cadrul unui interviu televizat că „persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, comentând legea din Ungaria care interzice materialele LGBT în şcoli.

Zeman a răspuns unei întrebări despre o lege adoptată de către Parlamentul ungar care interzice ”reprezentarea şi promovarea identităţii de gen diferite de sexul de la naştere, schimbării sexului şi homosexualităţii” în rândul persoanelor în vârstă de până la 18 ani.

”Dacă faci o operaţie de schimbare de sex, comiţi în esenţă o crimă de automutilare”, a declarat postului CNN Prima Milos Zeman.

”Orice operaţie prezintă un risc, iar aceste persoane transsexuale sunt, în ceea ce mă priveşte, dezgustătoare”.

"Pot să înţeleg persoanele gay, lesbienele, şi aşa mai departe. Dar ştiţi ce nu înţeleg? Persoanele transgender", a aăugat el. 

Legea ungară este puternic criticată de către partidele de opoziţie din Cehia, de organizaţii de apărarea drepturilor omului şi de o majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene, reunite joi vineri la un summit la Bruxelles.

Premierul olandez Mark Rutte l-a somat joi pe omologul său Viktor Orban să respecte drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor, persoanelor queer, intersexuale şi asexuale (LGBTQIA) sau să părăsească Uniunea Europeană.

Mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre ale UE s-au opus legii, însă Cehia nu se numără printre ele.

Zeman a spus că a condamna legea ar însemna un amestec în treburile interne ale unei ţări. În Cehia, preşedintele are puteri executive limitate, însă Zeman şi predecesorii săi au avut o influenţă puternică asupra dezbaterii publice.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins această lege drept un ”pas înapoi teribil”.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel, care îşi recunoate în mod public homosexualitatea, a îndemnat ca Ungaria să fie vizată de o nouă procedură europeană în vederea unei reduceri a finaţărilor europene, din cauza nerespectării statului de drept.

Comentariile lui Zeman vin pe fondul paradelor Pride din toată lumea. Pride-ul de la Praga esta programat în prima săptămâna din luna august,

”Nu văd vreun motiv să fiu în dezacord cu Orban, pentru că sunt cu adevărat deranjat de sufragete, mişcarea Me Too şi Gay Pride din Praga”, a mai spus el.

×
Subiecte în articol: Cehia Milos Zeman transgender declaraţie

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

x close