Antena 3 CNN International News Președintele Cehiei, Milos Zeman, internat de urgență la o zi după alegerile parlamentare

Președintele Cehiei, Milos Zeman, internat de urgență la o zi după alegerile parlamentare

Milos Zeman, președintele Cehiei, a fost internat la doar o zi de la alegerile parlamentare.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, internat de urgență la o zi după alegerile parlamentare
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    10 Oct 2021   •   16:43

Președintele ceh este tratat la Spitalul Militar Central din capitala Praga. Acesta a fost preluat cu o ambulanță, la scurt timp după ce a purtat o discuție cu Andrej Babiš, premierul, al cărui mandat se află acum sub semnul întrebării, după rezultatul alegerilor.

Într-o filmare realizată la reședința prezidențială din Lány, la vest de Praga, se observă o ambulanță care părăsește complexul, escortată de poliție și limuzine.

Medicul Miroslav Zavoral, cel care îl tratează pe șeful statului a confirmat informațiile, într-o scurtă declarație acordată presei, duminică. ”A fost spitalizat din cauza complicațiilor bolilor pentru care a primit tratamente", a spus el, adăugând și că nu poate vorbi încă despre diagnostic.

În vârstă de 77 de ani, Zeman suferă de o serie de probleme de sănătate, care i-au făcut probleme în ultimii ani. La sfatul medicului său, el a votat, vineri, la alegerile parmalentare de la reședința prezidențială. Ar fi trebuit să mearcă să voteze la o școală din Praga, cum fusese programat anterior.

Internarea președintelui vine într-un moment esențial, cu privire alegerea noul guvern al Republicii Cehe. Şeful statului este cel care desemnează premierul după alegeri, iar, în lipsa acestuia, lucrurile s-ar putea complica. În cazul în care președintele nu își poate face datoria, preşedintele Camerei Deputaţilor preia prerogativele acestuia.

Zeman a fost dus la spital la scurt timp după ce a vorbit cu prim-ministrul Andrej Babiš. S-a întâmplat la doar o zi după alegeril în care partidul de guvernământ, ANO, pare să fi pierdut controlul puterii în stat.

Cele două coaliții de opoziție care au câștigat majoritatea au afirmat că intenționează să formeze următorul guvern împreună. Înaintea alegerilor, președintele dăduse de înţeles că doreşte să-l desemneze premier tot pe vechiul său aliat Babis.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close