Antena 3 CNN International News Preşedintele ceh Milos Zeman l-a numit duminică pe Petr Fiala premier, dintr-o cutie de plexiglas

Preşedintele ceh Milos Zeman l-a numit duminică pe Petr Fiala premier, dintr-o cutie de plexiglas

Președintele ceh Milos Zeman l-a numit pe liderul opoziției Petr Fiala în funcția de prim-ministru, din interiorul unei cutii de plexiglas, într-o cameră din reședința sa

Preşedintele ceh Milos Zeman l-a numit duminică pe Petr Fiala premier, dintr-o cutie de plexiglas
Sursa foto: TWitter/CNN International
de Alexandra Ionescu    |    29 Noi 2021   •   08:36

Zeman a fost testat pozitiv pentru coronavirus la începutul acestei săptămâni și în prezent se recuperează după o ședere îndelungată la un spital pentru boli grave care nu sunt legate de COVID.

În vârstă de 77 de ani, el este un fumător și fost mare băutor, care folosește un scaun cu rotile și suferă de diabet.

Unul dintre principalele roluri constituționale ale președintelui este să aleagă următorul prim-ministru care să formeze un guvern, așa că spitalizarea lui Zeman a lăsat țara într-un impas politic. Zeman a fost externat din spital după 46 de zile joi dimineață, pentru a fi trimis înapoi mai târziu seara, după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

Votul de luna trecută s-a soldat cu o victorie surprinzătoare a opoziției împotriva premierului Andrej Babis.

Vorbind prin intermediul unui microfon în interiorul cutiei sigilate, Zeman a declarat că va petrece următoarele două săptămâni intervievând candidații nominalizați pentru funcția de ministru, chiar dacă alegerea candidaților ar trebui să revină premierului desemnat.

Acest proces va continua până la 13 decembrie, moment în care noul guvern poate fi desemnat pentru a prelua conducerea de la Babis.

Fiala, ca toți ceilalți la ceremonie, purta o mască atunci când a semnat documentul oficial în fața lui Zeman, care stătea în interiorul cutiei care a fost construită special pentru aeastă ocazie.

Fiala, președintele partidului de centru-dreapta ODS, va conduce un grup de cinci partide format din două coaliții de centru care a câștigat alegerile parlamentare de luna trecută. La scurt timp după ce au fost anunțate rezultatele, cele două coaliții au semnat un memorandum de formare a unui guvern pentru a-l detrona pe actualul premier populist Andrej Babis.

 Comuniștii au părăsit acum parlamentul ceh, la mai bine de trei decenii după Revoluția de catifea Alegerile au fost un dezastru pentru stânga politică, Partidul Comunist din Boemia și Moravia (KSCM), succesorul direct al Partidului Comunist totalitar din Cehoslovacia, părăsind pentru prima dată din parlamentul în 76 de ani.

În timpul ceremoniei, Zeman și Fiala au vorbit între ei folosind microfoane. Zeman a spus că se va întâlni ulterior cu potențialii membri ai cabinetului Fiala în mod individual, adăugând că dorește să finalizeze procesul până pe 13 decembrie.

Până atunci, noul guvern este format și asigură un vot de încredere în camera inferioară a Parlamentului Ceh, Babis și guvernul său rămânând la putere.

×
Subiecte în articol: Milos Zeman Cehia premier COVID-19
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close