Antena 3 CNN International News Prim-ministrul Sudanului a demisionat după proteste violente împotriva loviturii de stat

Prim-ministrul Sudanului a demisionat după proteste violente împotriva loviturii de stat

Premierul sudanez Abdalla Hamdok a demisionat. Anunțul s-a făcut printr-un mesaj video, pe fondul unor proteste violente împotriva loviturii de stat, care au ucis 57 de oameni.

Prim-ministrul Sudanului a demisionat după proteste violente împotriva loviturii de stat
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    03 Ian 2022   •   19:11

Vestea a venit după ce alți trei protestatari au fost uciși de forțele de securitate sudaneze, în timpul demonstrațiilor împotriva loviturii de stat din apropierea capitalei, duminică, a declarat Comitetul Central al Medicilor Sudanezi (SCDC), aliat civil.

Într-un discursul video prin care și-a anunțat demisia, Hamdok a spus că face loc „”iicelor sau fiilor” țării pentru a încheia perioada de tranziție.

De asemenea, el a lăudat poporul sudanez pentru determinarea de a cere ”libertate și dreptate” în timpul protestelor, adăugând că ”veți avea cu siguranță un viitor mai bun cu entuziasmul dumneavoastră revoluționar”.

”Este de menționat aici că acceptarea funcției de prim-ministru, în august 2019, a fost pe baza unui document constituțional și a consensului politic între componenta civilă și cea militară, pe care l-am predicat ca un model sudanez unic, dar este nu a supraviețuit cu același grad de angajament și armonie cu care a început”, a spus Hamdok.

Sudanul a fost condus de o alianță „agitată” între grupurile militare și civile din 2019. Cu toate acestea, în octombrie, armata a preluat efectiv controlul, dizolvând Consiliul suveran și guvernul de tranziție cu împărțirea puterii și reținându-l temporar pe Hamdok, prim-ministrul.

Șeful militar al țării, generalul Abdel Fattah Al-Burhan, l-a reinstalat pe Hamdok în noiembrie, ca parte a unui acord între conducerea militară și cea civilă.

Conform acordului convenit de Hamdok și Al-Burhan, Hamdok ar fi devenit din nou liderul guvernului de tranziție, care a fost înființat pentru prima dată după ce președintele puternic Omar al-Bashir a fost înlăturat în 2019.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close