Antena 3 CNN International News Zeci de mii de brazilieni au manifestat în mai multe orașe din țară împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro

Zeci de mii de brazilieni au manifestat în mai multe orașe din țară împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro

Brazilienii au organizat proteste în cel puţin 16 oraşe din toată ţara față de preşedintele Jair Bolsonaro şi modul în care acesta a gestionat pandemia COVID-19.

Zeci de mii de brazilieni au manifestat în mai multe orașe din țară împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    30 Mai 2021   •   13:25

În centrul oraşului Rio de Janeiro, aproximativ 10.000 de persoane purtând mască au defilat la apelul organizaţiilor de stânga şi al mişcărilor studenţeşti, scandând "Bolsonaro afară!" sau "Bolsonaro genocid!".

Bolsonaro a minimizat în mod repetat pandemia în etapele sale iniţiale și a numit anterior COVID-19 „o mică gripă” şi a blocat eforturile de implementare a distanţării sociale sau a carantinei.

Sunt cele mai mari manifestaţii anti-Bolsonaro de când a izbucnit pandemia de COVID.

„Astăzi este o etapă decisivă în bătălia pentru înfrângerea administrației criminale a lui Bolsonaro”, a declarat Silvia de Mendonça, 55 de ani, activistă pentru drepturile civile.

„Nu mai putem pierde vieţi. Trebuie să ieșim în stradă în fiecare zi până când acest guvern va cădea”, a spus şi Osvaldo Bazani da Silva, un frizer în vârstă de 48 de ani, al cărui frate mai mic a murit de COVID.

În Rio, mulți manifestanți au venit cu pancarte, în amintirea celor dragi pe care i-au pierdut în urma pandemiei, care a ucis aproape 460.000 de brazilieni.

Organizate de partide politice de stânga, sindicate și asociații studențești, protestele de sâmbătă din capitala Brasilia și Rio de Janeiro au fost pașnice, dar în orașul Recife din nord-est, poliția a tras gaze lacrimogene și a tras gloanțe de cauciuc.

Cele mai recente sondaje arată că 57% din populaţie susţine punerea sub acuzare a preşedintelui pentru gestionarea catastrofală a pandemiei.

La începutul lunii mai, Lula s-a întâlnit cu Fernando Henrique Cardoso, de asemenea fost preşedinte cu două mandate, într-o emisiune publică, cu scopul comun de a-l opri pe Bolsonaro să câştige un al doilea mandat la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close