Antena 3 CNN International News Străzile din Cuba inundate de proteste anti-guvernamentale: ”Jos dictatura!”

Străzile din Cuba inundate de proteste anti-guvernamentale: ”Jos dictatura!”

Mii de cubanezi au iești în stradă duminică, în mai multe orașe, inclusiv Havana și Santiago, scandând ”Libertate” și cerând președintelui Miguel Diaz-Canel să-și dea demisia, acestea fiind cele mai ample demonstrații anti-guvernamentale de pe insula condusă de comuniști din ultimele decenii.

Străzile din Cuba inundate de proteste anti-guvernamentale: ”Jos dictatura!”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Iul 2021   •   10:12

Mii de oameni au protestat împotriva guvernului comunist al Cubei pe străzile din Havana şi din alte oraşe ale ţării. Demonstraţiile de acest fel sunt o privelişte rară în Cuba, ţară condusă dicatorial de partidul comunist de zeci de ani.

Protestele au erupt în contextul celei mai grave crize economice de după căderea Uniunii Sovietice și a unei creșteri record a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, cubanezii strigându-și furia provocată de lipsa produselor de bază, restrângerea drepturilor civile și gestionarea pandemiei de coronavirus.

Dificultăţile economice au determinat autorităţile să întrerupă furnizarea de curent electric timp de câteva ore pe zi.

Vineri, Cuba a aprobat oficial propriul vaccin anti-COVID-19, Abdala 2, o premieră pentru un stat din America Latină.

Opoziţia susţine că aceste proteste sunt cele mai ample manifestaţii anti-guvernamentale desfăşurate în Cuba în ultimii treizeci de ani. 

Mașinile forțelor speciale de intervenție, cu mitraliere montate în spate au fost văzute în toată capitala, iar prezența poliției a fost una masivă chiar și după ce majoritatea protestatarilor plecase acasă după ora limită 21.00, impusă ca măsură anti-pandemie.

Cel puţin zece persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de poliţie au folosit bastoane din plastic pentru a lovi protestatarii, în timp au fost desfăşuraţi un număr mare de militari şi poliţişti.

Diaz-Canel, președinte și șef al partidului comunist, a dat vina, într-un discurs televizat de duminică după-amiază, pe dușmanul istoric, SUA, care în ultimii ani a înăsprit embargoul contra Cubei.

„Ordinul de luptă a fost dat, în stradă revoluţionari!", a îndemnat, într-o intervenţie televizată, preşedintele cubanez, care a acuzat "mafia cubanezo-americană" că se află în spatele acestei revolte.

„Facem apel la toţi revoluţionarii din ţară, toţi comuniştii, să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări, acum şi în zilele următoare. Şi să le înfrunte într-un mod hotărât, ferm şi curajos", a adăugat Miguel Diaz-Canel.

Imediat, în capitala Havana a fost organizată o contramanifestație, în sprijinul guvernului președintelui Miguel Diaz-Canel

×
Subiecte în articol: Cuba protest guvern demisia
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close