Antena 3 CNN International News Putin îl numește la comanda războiului în Ucraina pe generalul cu care s-a consultat înaintea invaziei din februarie 2022

Putin îl numește la comanda războiului în Ucraina pe generalul cu care s-a consultat înaintea invaziei din februarie 2022

Rusia anunță numirea unui nou șef al așa-numitei "operațiuni militare speciale" din Ucraina.

Putin îl numește la comanda războiului în Ucraina pe generalul cu care s-a consultat înaintea invaziei din februarie 2022
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Ian 2023   •   19:01

Ministerul rus al Apărării a comunicat că la comanda Grupului Mixt de Forțe care operează pe teritoriul ucrainean a fost numit Valeri Gherasimov (foto), șeful Statului Major General al armatei ruse.

Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, este unul dintre oficialii militari cu care Putin s-a consultat în mod repetat înainte de a declanșa invazia, la 24 februarie 2022.

Presa internațională a relatat, pe baza unor surse ucrainene, că liderul de la Kremlin ar fi amânat de trei ori momentul invaziei, în urma discuțiilor cu Gherasimov și cu ministrul Serghei Șoigu.

Ultima amânare ar fi fost decisă, atunci, la mijlocul lunii februarie 2022.

"Măcelarul din Siria", retrogradat adjunct la comanda trupelor din Ucraina

Având gradul de general de armată, Gherasimov, îl înlocuiește la comandă pe Serghei Surovikin, deținător al aceluiași grad și numit deseori "Măcelarul din Siria" în presa internațională, în urma participării la operațiunile ruse din această din urmă țară.

Surovikin, în vârstă de 56 de ani (foto următoare), fusese numit, la rândul său, la comanda operațiunilor militare ruse în Ucraina la data de 8 octombrie 2022.

Sub conducerea sa, forțele ruse s-au retras din mai multe zone ale regiunii Herson, inclusiv din capitala regională cu același nume.

În noua formulă de comandă, Surovikin va ocupa funcția de adjunct al lui Valeri Gherasimov.

"La data de 11 ianuarie 2023, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a numit o nouă conducere a operațiunii militare speciale. Șeful Statului Major General, generalul de armată Valeri Gherasimov, a fost numit comandant al Grupului Mixt de Forțe. Adjuncții săi sunt comandantul Forțelor Aerospațiale, generalul de armată Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Terestre, generalul de armată Oleg Saliukov și adjunctul Șefului de Stat Major, general-colonelul Aleksei Kim", a precizat ministerul rus al Apărării într-un anunț pe Telegram.

Ministerul a precizat că schimbările de comandă au fost impuse de "creșterea gamei sarcinilor militare" și "în contextul nevoii unei cooperări mai strânse între serviciile și componentele Forțelor Armate" ruse.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close