Antena 3 CNN International News Putin și Lukașenko discută la Soci "criza" din Ucraina

Putin și Lukașenko discută la Soci "criza" din Ucraina

Președintele belarus Alexander Lukașenko s-a deplasat în Rusia, la Soci, pentru discuții cu președintele Vladimir Putin.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2023   •   14:22

Întâlnirea celor doi a început în prima parte a zilei de vineri.

Înaintea discuțiilor, Putin a declarat că îl va informa pe Lukașenko despre starea economiei Rusiei, despre care a spus că este "stabilă și fiabilă".

"Aș dori să vă informez în detaliu că finalizăm procesul bugetar. Totul este stabil și fiabil. Spun acest lucru pentru că starea economiei rusești se reflectă în interacțiunea noastră în cadrul statului Uniunii (Rusia - Belarus). Avem obligații reciproce în această privință", i-a spus el omologului belarus.

Rusia și Belarus au semnat Tratatul Uniunii în 1999. Acordul vizează aprofundarea cooperării dintre țări în domeniul politicii economice și de apărare, notează CNN.

Putin discută cu Lukașenko "criza" din Ucraina

Președintele rus a menționat între subiecte întâlnirea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, precum și războiul din Ucraina.

"Am avut o întâlnire cu liderul Republicii Populare Democrate Coreene. Aș dori să vă informez despre cum a decurs discuția, despre situația din regiune, care este, de asemenea, importantă și, bineînțeles, despre cea mai presantă problemă a noastră - criza din Ucraina", a indicat Vladimir Putin. 

Întâlnirea celor doi președinți este cea de-a șaptea din acest an.

Precedenta a avut loc pe 23 iulie la Sankt Petersburg.

Belarus a jucat un rol din ce în ce mai important în sprijinirea efortului de război al Rusiei în Ucraina, de la îngrijirea soldaților ruși răniți la staționarea de arme nucleare tactice rusești și găzduirea mercenarilor Wagner după revolta din 24 iunie.

Implicarea regimului de la Minsk în războiul declanșat de Moscova este atât de amplă încât Parlamentul European l-a declarat săptămâna aceasta pe Aleksandr Lukașenko drept "complice" la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, forul european a catalogat, de asemenea, Belarus drept "stat satelit al Rusiei" și a sugerat ca în cazul acestei țări să fie aplicate aceleași sancțiuni precum cele dispuse la adresa Rusiei. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close