Antena 3 CNN International News Putin îi oferă sprijin lui Lukașenko împotriva Vestului, în cazul avionului deturnat

Putin îi oferă sprijin lui Lukașenko împotriva Vestului, în cazul avionului deturnat

Președintele rus Vladimir Putin i-a oferit vineri omologului său din Belarus, Alexander Lukașenko, sprijin în abordarea sa față de Occident cu privire la modul de gestionare a deturnării unui avion de pasageri și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Putin îi oferă sprijin lui Lukașenko împotriva Vestului, în cazul avionului deturnat
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    28 Mai 2021   •   22:30

Șase membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Estonia, Franța, Irlanda, Norvegia, Marea Britanie și Statele Unite - au condamnat miercuri deturnarea de către Belarus a avionului civil în care se afla jurnalistul Roman Protasevici și iubita acestuia, spunând că este „un atac flagrant împotriva siguranței aviației civile internaționale și a securității europene”.

Cei doi tineri sunt acum în închisoare, iar imaginile publicate cu cei doi arată că aceștia au fost torturați în închisoare. 

Pe de altă parte, Minskul a acuzat Franța de „piraterie aeriană” pentru că nu a permis accesul unui avion în spațiul său aerian.

Dar Putin, un apropiat al lui Lukașenko, i-a acordat sprijinul lui Lukașenko, primindu-l cu căldură pentru discuții în orașul Soci din sudul Rusiei și fiind de acord cu Lukașenko că reacția Occidentului la incident a fost „o izbucnire emoțională”.

"La un moment dat, au forțat avionul președintelui bolivian să aterizeze și l-au scos din avion și nimic, liniște", a spus Putin, referindu-se la un incident din 2013 în care avionul lui Evo Morales a fost forțat să aterizeze în Austria într-un moment în care Statele Unite încercau să îl găsească pe Edward Snowden.

Lukașenko i-a spus lui Putin că îi va arăta câteva documente confidențiale despre incidentul Ryanair, care l-ar ajuta pe liderul rus să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat.

”Am adus niște documente astfel încât să înțelegeți mai bine ce se întâmplă”.

Putin a acuzat Vestul de ipocrizie.

„Avionul preşedintelui Boliviei a fost forțat să aterizeze, preşedintele a fost scos din avion şi totul a fost OK, toată lumea a tăcut”, a reacționat Vladimir Putin.

Preşedintele rus a elogiat „rezultatele concrete” ale apropierii ţării sale de Belarus.

„Suntem pe cale de a construi o Uniune între Rusia şi Belarus. Progresăm în mod ferm în această direcţie şi această muncă aduce deja rezultate concrete pentru cetăţenii noştri”, a spus Putin, reafirmând sprijinul Moscovei pentru aliatul său belarus.

Dar discuțiile nu au fost doar politice. Putin l-a provocat pe Lukașenko să înoate împreună în Marea Neagră. 

×
Subiecte în articol: Aleksandr Lukașenko intalnire Belarus
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close