Antena 3 CNN International News Vânt de război în Asia: China încercuiește Taiwanul într-o "misiune de pedeapsă"

Vânt de război în Asia: China încercuiește Taiwanul într-o "misiune de pedeapsă"

China a declanșat o operațiune militară care înconjoară Taiwanul, autonomia insulară pe care o revendică de zeci de ani și care este susținută politic și militar de Statele Unite ale Americii.

Vânt de război în Asia: China încercuiește Taiwanul într-o "misiune de pedeapsă"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mai 2024   •   09:38

Beijingul a anunțat două zile de exerciții militare în jurul insulei și a precizat că este vorba despre o "pedeapsă" pentru "acte separatiste", la câteva zile după ce populația locală a ales un nou președinte, pe Lai Ching-te, un politician de 64 de ani, lider al Partidului Democrat Progresist din Taiwan.

Este pentru a treia oară la rând când acest partid dă președintele Taiwanului.

Exercițiile militare chineze au început joi dimineața, devreme, și reprezintă primul test real pentru Lai Ching-te în ceea ce privește gestionarea relațiilor tensionate cu statul comunist.

Taiwanul spune că a trimis forțe de răspuns la manevrele militare ale Chinei

Potrivit armatei chineze, exercițiile implică desfășurări de forțe terestre, navale, aeriene precum și tiruri cu rachete.

Manevrele au loc în Strâmtoarea Taiwan, o suprafață maritimă îngustă care separă insula autoguvernată de China continentală, precum și la nord, sud și est de Taiwan.

De asemenea, chinezii au mobilizat forțe în jurul insulelor periferice ale Taiwanului, Kinmen, Matsu, Wuqiu și Dongyin, situate în largul coastei de sud-est a Chinei.

Într-o declarație difuzată joi, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a trimis forțe maritime, aeriene și terestre pentru a răspunde la exercițiile Chinei. 

Instituția citată și-a exprimat "regretul față de astfel de provocări iraționale și acțiuni care subminează pacea și stabilitatea regională".

Chinezii spun că exercițiile sunt "o pedeapsă și un avertisment" pentru "separatiști"

Li Xi, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului operațional de Est al armatei chineze, a numit exercițiile "o pedeapsă puternică pentru actele separatiste ale forțelor din Taiwan și un avertisment serios împotriva interferențelor și provocărilor din partea forțelor externe".

Noul președinte Lai Ching-te este considerat de Beijing drept un "separatist periculos".

De altfel, guvernul chinez a denunțat discursul de inaugurare al lui Lai, în care acesta a cerut statului comunist să înceteze cu intimidările la adresa Taiwanului.

Foto: Elicoptere militare deasupra capitalei taiwaneze Taipei, purtând steagul național, în timpul unui spectacol aerian care marchează inaugurarea mandatului noului președinte Lai Ching-te, 20 mai 2024

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden și Trump au stabilit regulile primei dezbateri televizate
x close