Antena 3 CNN International News Reacție acidă la vizita lui Xi Jinping în Rusia: "Nu suntem idioți!"

Reacție acidă la vizita lui Xi Jinping în Rusia: "Nu suntem idioți!"

Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia și eforturile sale de a se prezenta drept factor pacificator în războiul din Ucraina sunt privite cu suspiciune în Occident și denunțate drept ipocrite de autoritățile unui teritoriu insular revendicat de Beijing.

Reacție acidă la vizita lui Xi Jinping în Rusia: "Nu suntem idioți!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2023   •   09:30

Astfel, ministrul taiwanez de externe a respins, marți, eforturile Chinei de veni cu soluții de pace în Ucraina, în timp ce amenință cu războiul împotriva autoguvernării insulare.

"Republica Populară Chineză amenință cu războiul împotriva Taiwanului și a altora, dar vrea să propună un plan de pace Rusiei, care a inițiat războiul împotriva Ucrainei.

Nu suntem idioți. Vreți pace? Ambii autocrați ar trebui să înceteze imediat amenințările, agresiunea și expansionismul lor", a scris pe Twitter ministrul de externe Joseph Wu.

Reacția lui Wu vine după ce însuși Xi Jinping a calificat vizita de trei zile în Rusia drept "o călătorie de pace".

Citește și: Gestul făcut de Vladimir Putin după prima discuție cu Xi Jinping la Moscova

Omologul său rus, Vladimir Putin, a declarat, luni, că țara sa este pregătită să studieze propunerea Chinei pentru rezolvarea situației din Ucraina.

Potrivit politicienilor din Occident, pretenția Beijingului la neutralitate și asumarea rolului pacificator au fost grav subminate de refuzul său de a recunoaște natura conflictului precum și de sprijinul diplomatic și economic acordat Moscovei.

China comunistă nu a controlat niciodată Taiwanul, dar revendică această autonomie democratică insulară și a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea de a o cuceri prin forță, amintește CNN.

De asemenea, China și-a crescut presiunea militară asupra Taiwanului, trimițând în mod regulat avioane și nave militare peste linia mediană a strâmtorii cu același nume.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close