Antena 3 CNN International News Familiile victimelor masacrului de la Sandy Hook vor primi o sumă uriașă, după ce au dat în judecată un producător de arme pentru publicitate mincinoasă

Familiile victimelor masacrului de la Sandy Hook vor primi o sumă uriașă, după ce au dat în judecată un producător de arme pentru publicitate mincinoasă

Familiile mai multor victime ale masacrului comis în 2012 la școala primară Sandy Hook din Newtown, statul american Connecticut, vor primi o despăgubire de 73 de milioane de dolari.

Familiile victimelor masacrului de la Sandy Hook vor primi o sumă uriașă, după ce au dat în judecată un producător de arme pentru publicitate mincinoasă
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2022   •   15:49

Valoarea despăgubirii a fost stabilită cu Remington, producătorul armei semiautomate folosite în masacru, falimentat între timp, și cu cei patru asigurători ai acestuia.

Acordul, de care vor beneficia familiile a cinci copii și patru adulți uciși în atacul din 2012, vine la mai bine de șapte ani de la inițierea procesului împotriva producătorului de arme pentru omor din culpă.

Înțelegerea stabilită de avocații familiilor cu partea adversă mai prevede publicarea a mii de pagini de documente interne ale companiei.

Aceste documente, potrivit reclamanților, dovedesc culpa companiei Remington și oferă lecții importante pentru a ajuta la prevenirea crimelor în masă.

Arma folosită de Adam Lanza, bărbatul de 20 de ani care a ucis 20 de copii și șase adulți în data de 14 decembrie 2012, este pușcă Bushmaster marketată de producător drept o armă similară puștii de asalt militare AR-15.

Familiile victimelor au acuzat strategia de marketing folosită de Remington

"Am stabilit că imunitatea care protejează industria armelor nu este infailibilă. Sperăm că (reprezentanții acestei industrii) vor realiza că este în joc pielea lor, în loc să dea vina pe toți ceilalți", a declarat  Josh Koskoff, avocatul reclamanților.

Procesul a fost inițiat în 2014. Familiile victimelor au acționat Remington în judecată, susținând că această companie trebuie făcută răspunzătoare, în parte, pentru masacrul de la Sandy Hook, din cauza strategiei sale de marketing.

O lege federală din 2005 îi protejează producătorii de arme de procesele intentate pentru omor din culpă, însă argumentul de marketing din acest caz a reprezentat o nouă abordare, notează CNN.

Avocații reclamanților au arătat că Remington a vândut pușca Bushmaster fabricându-i acestui produs imaginea unei arme militare și încălcând o lege din Connecticut care interzice practicile înșelătoare de marketing.

Anul trecut, Remington a făcut familiilor reclamante o ofertă de 33 de milioane de dolari. 

"Propunerea anterioară nu a fost acceptată pentru că familiile au vrut să se asigure că au obținut suficiente documente ce dovedesc culpa companiei Remington (...) și că mesajul lor către industria asigurătorilor s-a făcut auzit", au precizat avocații.

Masacrul de la Sandy Hook

În dimineața zilei de 14 decembrie 2012, Adam Lanza, un tânăr născut în 1992 și ai cărui părinți au divorțat în 2009, a intrat în școala elementară Sandy Hook din Newtown, unde erau la momentul respectiv înmatriculați 700 de elevi. Era aproximativ ora 9:30.

Lanza a deschis focul în două săli de clasă.

Directorul Dawn Hochsprung și psihologul școlii, Mary Sherlach, sunt primii uciși de Lanza.

Trăgătorul a intrat apoi într-o sală de clasă unde a ucis 14 copii, precum și pe profesoara Lauren Rousseau și pe un asistent al acesteia.

Într-o altă sală de clasă, Lanza a mai omorât șase copii. El i-a împușcat mortal pe profesoara Victoria Soto și pe asistentul acesteia, după care s-a sinucis.

Masacrul a durat, în total, mai puțin de 11 minute.

Presa a consemnat la momentul respectiv că primul apel la poliție a coincis cu momentul primelor împușcături iar echipajele forțelor de ordine au ajuns la școală în aproximativ 5 minute.

Ancheta a relevat că Adam Lanza, descris în documentele oficiale drept un tânăr cu probleme mentale și fascinat de asasinate în masă, a ucis-o mai întâi pe mama sa, Nancy, în vârstă de 52 de ani, înainte de crimele de la Sandy Hook.

Pușca Bushmaster folosită de Lanza fusese achiziționată legal de mama sa.

Foto interior: Pușca semi-automată model AR-15

×
Subiecte în articol: Sandy Hook Remington despagubiri
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close