Antena 3 CNN International News 35 de republicani au votat cu democrații în Congresul SUA în favoarea unei Comisii de investigare a revoltelor de la Capitoliu

35 de republicani au votat cu democrații în Congresul SUA în favoarea unei Comisii de investigare a revoltelor de la Capitoliu

35 de congresmeni au sfidat ordinele liderilor Partidului Republican și au votat în Camera Reprezentanților alături de democrați, în favoarea constituirii unei comisii independente de investigare a revoltelor din 6 ianuarie anul curent, de la Capitoliu.

35 de republicani au votat cu democrații în Congresul SUA în favoarea unei Comisii de investigare a revoltelor de la Capitoliu
de Adrian Iclozan    |    20 Mai 2021   •   06:00

Numeroși susținători ai lui Donald Trump, președintele în funcție la momentul respectiv, au luat cu asalt clădirea Capitoliului, depășind pe moment reacția forțelor de ordine și  provocând distrugeri.

Violențele s-au produs pe fondul acuzațiilor lui Trump, formulate fără a aduce dovezi și potrivit cărora alegerile prezidențiale din 3 noiembrie din SUA au fost viciate de fraude.

Asaltul s-a soldat cu cinci morți, dintre care un polițist.

Liz Cheney, care și-a pierdut funcția în partid după ce l-a contrazis pe Trump, a votat în favoarea comisiei

Miercuri, documentul privind înființarea comisiei independente a fost adoptat în Camera Reprezentanților cu 252 de voturi pentru și 175 împotrivă.

Între cei 35 de republicani care au sfidat directiva liderilor republicani s-a numărat și Liz Cheney. Aceasta a fost demisă recent din funcția de președinte al Conferinței Partidului Republican, după ce a contestat în repetate rânduri teza vehiculată de Donald Trump, privind fraudarea scrutinului prezidențial.

Democrații au nevoie de voturile a 10 republicani în Senat

Înființarea Comisiei trebuie aprobată și de Senat, unde democrații au nevoie de 10 voturi de la republicani și este incert dacă le vor obține.

Precum liderul republicanilor din Cameră, Kevin McCarthy, și șeful minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat că se opune înființării comisiei.

Dezbaterile și votul ar putea avea loc, cel mai devreme, săptămâna viitoare.

Dacă va trece și de Senat, comisia independentă va avea 10 membri și va fi condusă de un președinte democrat și un vicepreședinte republican. Ceilalți membri ai comisiei vor proveni în număr egal de la cele două partide.

Comisia va avea sarcina de a examina "faptele și împrejurările atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului precum și factorii de influență care ar fi putut provoca atacul asupra democrației".

Comisia va avea puterea de a face convocări dacă citațiile vor fi semnate atât de președinte cât și de vicepreședinte și va trebui să elaboreze un raport final până la sfârșitul acestui an.

×
Subiecte în articol: comisie revolte Capitoliu
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close