Antena 3 CNN International News Rishi Sunak, cel mai tânăr premier al Marii Britanii în ultimii 200 de ani și primul de culoare

Rishi Sunak, cel mai tânăr premier al Marii Britanii în ultimii 200 de ani și primul de culoare

Rishi Sunak devine cel mai tânăr premier al Marii Britanii în ultimii 200 de ani, după ce competiția electorală s-a încheiat, luni, la nivelul Partidului Conservator din Regatul Unit.

Rishi Sunak, cel mai tânăr premier al Marii Britanii în ultimii 200 de ani și primul de culoare
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Oct 2022   •   16:11

Sunak, în vârstă de 42 de ani, fost ministru de Finanțe, a câștigat competiția după ce contracandidata sa, Penny Mordaunt, ultima rămasă în cursă, a anunțat în ultimul moment că se retrage.

Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, a confirmat că fostul ministru de Finanțe în cabinetul lui Boris Johnson va deveni noul șef al formațiunii și, implicit, noul prim-ministru.

Presa britanică remarcă faptul că lira s-a apreciat ușor în fața dolarului, pe fondul acestei informații.

Anterior, fostul premier Boris Johnson a anunțat, la rândul său, că se retrage din competiție.

Presa din Regatul Unit a scris că susținătorii lui Johnson i-au acordat sprijinul lor lui Sunak.

Candidații din competiția internă a Partidului Conservator pentru desemnarea noului șef al formațiunii și, implicit, a noului prim-ministru, aveau termen până luni, la ora 16 (ora României) să depună dovada sprijinului din partea a cel puțin 100 de parlamentari.

Sunak urma să se adreseze Parlamentului britanic parlamentarilor conservatori la ora 16:30, ora României.

BBC notează într-un comentariu legat de situația politică de la Londra că "învinsul din septembrie devine învingătorul din octombrie".

Comentariul face referire la faptul că Rishi Sunak, care a candidat la funcția de premier în urma demisiei lui Boris Johnson, a fost învins de Liz Truss, care a preluat în septembrie șefia guvernului britanic.

Truss a demisionat după 44 de zile, după scandalul declanșat de planul de măsuri fiscale care au bulversat piețele și au determinat o panică a investitorilor.

Cine este Rishi Sunak

De origine hindusă, căsătorit și tatăl a doi copii, Rishi Sunak va deveni prima persoană de culoare la conducerea unui guvern al Marii Britanii.

Este, totodată, cea mai tânără persoană care a preia această funcție în mai bine de 200 de ani, notează CNN.

Sunak s-a născut în 1980 în Southampton, Marea Britanie, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Yashvir și Usha Sunak.

A absolvit Colegiul Lincoln din cadrul Universității Oxford și ulterior a dobândit titlul de MBA la Universitatea Stanford.

A lucrat ca bancher de investiții la Goldman Sachs și la alte câteva companii de investiții financiare.

Actualul premier britanic, un susținător al Brexit-ului

Sunak a fost ales pentru prima dată în Parlamentul Britanic în 2015.

El s-a pronunțat în favoarea Brexit-ului în timpul referendumului din 2016.

A căpătat un rol de ministru "junior" (inferior rangului de ministru) în cabinetul post-Brexit condus de Theresa May, însă a primit prima funcție guvernamentală semnificativă în cabinetul lui Boris Johnson.

Johnson l-a numit pe Sunak șef al Trezoreriei în 2019 și ministru de Finanțe în 2020.

Sunak a câștigat popularitate în primele săptămâni ale pandemiei, când a prezentat un plan extins de ajutor pentru cei care nu puteau lucra în condițiile specifice lockdown-ului.

În urma seriei de scandaluri care au culminat cu căderea cabinetului Johnson, Sunak a devenit adversar al fostului premier. 

El a demisionat din guvern în data de 5 iulie.

Pe 7 iulie, în urma unui val masiv de plecări din cabinetul său, Boris Johnson și-a anunțat, la rândul său, demisia.

×
Subiecte în articol: Rishi Sunak
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close