Antena 3 CNN International News Rusia are 70% din capacitățile militare pregătite pentru o invazie pe scară largă

Rusia are 70% din capacitățile militare pregătite pentru o invazie pe scară largă

Președintele rus Vladimir Putin a adunat până acum 70% din personalul militar și din armele necesare, la granițele Ucrainei, pentru o invazie la scară largă a țării, potrivit doi oficiali americani familiarizați cu cele mai recente estimări.

Rusia are 70% din capacitățile militare pregătite pentru o invazie pe scară largă
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    06 Feb 2022   •   10:46

Cifra este o estimare bazată pe ultimele evaluări ale serviciilor de informații, dar oficialii nu au specificat cum și-au dezvoltat evaluările, invocând sensibilitatea modului în care colectează informațiile.

Evaluarea prezintă acumularea semnificativă a forțelor ruse la granițele Ucrainei, dar nu este clar cât timp i-ar lua lui Putin să demareze o invazie sau dacă președintele rus va avea nevoie de capacități complete pentru a invada.

Urmările unei astfel de invazii ar fi dezastruoase. Unele evaluări estimează că victimele civile în Ucraina ar putea ajunge la zeci de mii și până la cinci milioane de refugiați.

Oficialii americani spun că nu știu dacă Putin a luat o decizie finală cu privire la vreun tip de acțiune militară, dar în culise, echipele de securitate națională și de informații ale președintelui Joe Biden calculează diverse scenarii și potențialele rezultate.

În cadrul briefingurilor cu ușile închise, secrete adresate Congresului, precum și în cadrul conferințelor de presă publice, oficialii americani încearcă să facă o imagine a rezultatelor potențial îngrozitoare și a riscului pe care Putin îl prezintă. Există o puternică dorință în rândul oficialilor americani de a explica publicului american de ce soarta Ucrainei ar putea demara o eră a securității și a destabilizarii economice, care s-ar putea răspândi pe tot globul.

Rusia continuă să aducă forțe în regiune aproape zilnic, conform estimărilor SUA, și ar putea avea în curând suficient pentru a începe o operațiune. Având în vedere mișcările lui Putin, plus retorica sa publică despre Ucraina și NATO, oficialii americani cred că ar putea lua o decizie în curând și este mai probabil ca el să meargă mai departe.

Oficialii subliniază constant că informațiile pe care le dețin îi determină să facă aceste estimări, dar acestea sunt doar estimări. Dar unele sunt înfricoșătoare. De exemplu, dacă Putin ar dezlănțui întreaga sa putere militară terestră și aeriană asupra capitalei ucrainene Kiev, orașul ar putea cădea în 48 de ore. Ei calculează, de asemenea, că Putin ar putea decide pentru o operațiune în mai multe direcții, trimițând forțe din mai multe direcții în întreaga țară, pentru a sparge rapid capacitatea armatei ucrainene de a lupta ca forță de coeziune; o strategie rusă care este o mișcare militară clasică.

Putin are la dispoziție nu doar forțe de infanterie și rachete, ci sute de avioane de luptă și bombardiere, precum și elicoptere de atac.

Pe baza calculelor meteorologice disponibile public, momentul optim pentru o invazie rusă ar fi atunci când există un îngheț dur, astfel încât echipamentele grele se pot mișca cu ușurință. Oficialii americani au spus că Putin știe că trebuie să facă această mișcare până la sfârșitul lunii martie.

×
Subiecte în articol: forte armate invazie
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close