Antena 3 CNN International News Kremlin: Rusia nu va întrerupe imediat aprovizionarea cu gaze conform noului decret care impune plăți în ruble

Kremlin: Rusia nu va întrerupe imediat aprovizionarea cu gaze conform noului decret care impune plăți în ruble

Rusia spune că nu va începe să taie imediat aprovizionarea cu gaz către „țările neprietenoase” în temeiul noului decret care impune plata în ruble începând cu 1 aprilie.

Kremlin: Rusia nu va întrerupe imediat aprovizionarea cu gaze conform noului decret care impune plăți în ruble
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Apr 2022   •   15:23

„Ieri, am primit multe întrebări dacă acest lucru înseamnă că, dacă nu există o confirmare în ruble, ar însemna că livrările de gaze vor fi întrerupte de la 1 aprilie? Nu, nu este și nu respectă decretul”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a spus că plățile pentru livrările efectuate astăzi nu sunt scadente până la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai.

„Dar încă o dată, repet că pentru nuanțe, este mai bine să contactați Gazprom”, a spus Peskov.

Potrivit noului decret publicat ieri, Gazprombank ar deschide conturi în numele cumpărătorilor de gaze din Vest, le-ar converti euro sau dolari și apoi ar depune rublele într-un alt cont care urma să fie folosit pentru plata Gazprom.

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat joi că Berlinul va plăti pentru gazul rusesc doar în euro. „Ne-am uitat la contractele privind livrarea de gaze și alte livrări. [Contractele prevăd] că plățile se fac în euro, uneori în dolari SUA, dar mai ales în euro. Și am spus clar în conversația mea cu președintele rus că acest lucru va rămâne așa cum este”, a declarat Scholz la Berlin în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac Karl Nehammer.

Comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat joi pentru Richard Quest de la CNN că aceasta „este o încercare de a ocoli sancțiunile europene și de a șantaja Uniunea Europeană”.

Peskov a spus reporterilor vineri că decizia de a vinde gaz pentru ruble ar putea fi anulată în viitor, dar deocamdată rubla este opțiunea preferată a Rusiei.

"Absolut. Dacă apar alte condiții, nu e nimic bătut în cuie, dar în condițiile actuale, rubla este opțiunea preferată și mai fiabilă pentru noi”, a spus el.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina gaz ruble aprovizionare
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close