Antena 3 CNN International News Rusia a prezentat "Șah Mat", un avion de război de ultimă generație, invizibil pentru radare

Rusia a prezentat "Șah Mat", un avion de război de ultimă generație, invizibil pentru radare

Avionul de război „Șah mat” este poziționat drept rival al aparatului american F-35 stealth, a declarat Oleg Panteleiev, șeful agenției de analiză Aviaport.

Rusia a prezentat "Șah Mat", un avion de război de ultimă generație, invizibil pentru radare
Sursa foto: CNN
de Alexandra Ionescu    |    21 Iul 2021   •   12:45

Potrivit unor experţi intervievaţi de agenţia de presă oficială rusă TASS, aparatul a fost conceput pentru a concura avionul F-35 american.

Putin a examinat modelul noului avion în pavilionul Suhoi, fiind însoţit de şeful United Aircraft Corporation (UAC), Iuri Sliusar, şi alţi oficiali.

Avionul de război va începe testele în 2023 iar un prim lot urmează să fie produs în 2026.

Rusia intenționează să producă 300 de aeronave în 15 ani, odată cu începerea producției de serie.

Noul avion de luptă cu un singur motor Suhoi poate transporta până la cinci rachete aer-aer de gamă variată. El este capabil să transporte întregul spectru de rachete și bombe de generația a cincea.

În timpul prezentării de la MAKS-2021, avionul a fost dotat cu machete ale rachetelor RVV-MD, RVV-SD și H-59MK.

Suhoi Checkmate (Șah Mat) poate funcționa într-un sistem de luptă coordonat și poate acționa ca parte a unui grup de aeronave cu sau fără pilot.

Proiectat pe platforma deja cunoscutului Suhoi Su-57, noul avion de luptă are un raport forță-greutate „unic în clasa sa” și deține cea mai mare cală pentru armament dintre concurenții săi. Cel puțin asta susțin oficialii UAC.

Conform lui Yuri Slyusar, grație unor sisteme electronice de ultimă oră Suhoi Checkmate poate urmări 30 de ținte simultan și poate ataca șase dintre acestea.

Un plus al aeronavei este, conform inginerilor ruși, sistemul de asistență Matreshka. Acesta a fost dezvoltat special pentru acest avion și, prin analiză predictivă, urmărește starea tehnică în timp real. Astfel devine posibilă creșterea eficienție, planificarea întreținerii și a reparațiilor reducând astfel semnificativ costurile de întreținere.

”Tot ceea ce vedem astăzi  la Jukovskoie arată clar că aviaţia rusă are un potenţial mare de dezvoltare.

Şi industria noastră aeronautică continuă să creeze noi aeronave competitive”, a declarat Putin la ceremonia de deschidere a Salonului MAKS 2021.

”Sunt convins că aeronave sigure şi eficiente de fabricaţie rusă vor ajuta companiile aeriene naţionale să răspundă cererii tot mai mari din domeniu şi vor ocupa un loc demn pe piaţa mondială, ceea ce va consolida poziţiile Rusiei ca unul dintre liderii din sectorul aerospaţial”, a mai spus preşedintele rus.

Sub conducerea lui Putin, Rusia a investit puternic în avioane militare și armament nou, atât pentru propriile forțe armate, cât și pentru a spori veniturile din exporturi de arme. Multe dintre noile sale arme se bazează în continuare pe tehnologia sovietică din perioada Războiul Rece.

×
Subiecte în articol: avion de lupta radar armament
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close