Antena 3 CNN International News CNN: Rusia a capturat armament american în Ucraina și l-a trimis în Iran

CNN: Rusia a capturat armament american în Ucraina și l-a trimis în Iran

Rusia a capturat de pe câmpul de luptă armament și echipamente militare furnizate Ucrainei de SUA și NATO și a trimis aceste materiale în Iran.

CNN: Rusia a capturat armament american în Ucraina și l-a trimis în Iran
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Mar 2023   •   13:42

Responsabilii americani consideră că Teheranul va încerca să exploateze militar aceste capturi, studiindu-le și replicându-le funcționalitatea, relatează CNN, pe baza mai multor surse la curent cu situația.

Potrivit CNN, oficiali ai SUA, NATO și ai guvernelor aliate au constatat în ultimul an mai multe situații în care forțele rusești au intrat în posesia unor piese de armament abandonate de ucraineni pe câmpul de luptă, inclusiv sisteme antitanc Javelin și sisteme antiaeriene Stinger.

Rusia a trimis aceste arme pe calea aerului în Iran pentru a fi demontate și analizate, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să realizeze o versiune proprie a lor.

Moscova consideră că, dacă va continua să furnizeze Iranului arme occidentale capturate, va stimula Teheranul să își mențină sprijinul pentru invazia rusă din Ucraina, au precizat sursele citate de CNN.

Citește și: Serviciile secrete din SUA au estimat cât timp mai plănuiește Putin să ducă războiul în Ucraina

Oficialii americani nu cred că problema este una răspândită sau sistematică, iar armata ucraineană a raportat încă de la începutul războiului către Pentagon orice pierderi de echipamente americane în favoarea forțelor rusești.

Nu este clar dacă Iranul a reușit să exploateze militar armamentul străin capturat de ruși în Ucraina, însă Teheranul s-a dovedit foarte priceput în dezvoltarea de sisteme militare pe baza echipamentelor americane pe care le-a confiscat în trecut.

Spre exemplu, racheta ghidată antitanc Toophan a fost reproiectată după racheta americană BGM-71 TOW dezvoltată în anii '70.

CNN: Iranienii au replicat o dronă Sentinel și au trimis-o deasupra statului Israel

Iranienii au interceptat, de asemenea, o dronă Lockheed Martin RQ-170 "Sentinel" și au creat prin "reverse engineering" (inginerie inversă, n.r.) un aparat fără pilot care a traversat spațiul al Israelului în 2018, înainte de a fi doborât.  

CNN mai notează că parteneriatul militar dintre Moscova și Teheran s-a intensificat în ultimul an, pe măsură ce nevoile militare ale Rusiei în Ucraina au devenit tot mai mari.

Acest parteneriat nu numai că destabilizează și mai mult Ucraina, dar ar putea amenința și vecinii Iranului din Orientul Mijlociu, a declarat recent John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Foto: sistem anti-tanc Javelin manevrat de un militar ucrainean în timpul unui exercițiu, februarie 2023

×
Subiecte în articol: SUA Ucraina Iran Javelin Stinger Rusia John Kirby
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close