Antena 3 CNN International News Rusia i-a cerut Chinei ajutor militar pentru războiul din Ucraina. Reacția Statelor Unite ale Americii

Rusia i-a cerut Chinei ajutor militar pentru războiul din Ucraina. Reacția Statelor Unite ale Americii

Rusia i-a cerut Chinei ajutor militar pentru războiul din Ucraina, a transmis un înalt oficial american. Acesta a precizat și că va exista o reacție din partea Statelor Unite ale Americii.

Rusia i-a cerut Chinei ajutor militar pentru războiul din Ucraina. Reacția Statelor Unite ale Americii
Sursa foto: Twitter/ TIME
de Cerasela Stafie    |    14 Mar 2022   •   09:04

Rusia i-a cerut chinei asistență militară, inclusiv drone, a afirmat consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. Acesta a precizat că vor exista ”consecințe”, în cazul în care acest lucru se va întâmpla.

”De asemenea, urmărim îndeaproape pentru a vedea măsura în care China oferă de fapt orice formă de sprijin, sprijin material sau sprijin economic Rusiei. Este o preocupare a noastră. Și i-am comunicat Beijingului că nu vom permite nici unei țări să compenseze Rusia pentru pierderile din cauza sancțiunilor economice”, a spus Sullivan.

Consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă a mai precizat că acordarea unui sprijin Rusiei de către China este un motiv de ”îngrijorare”. ”Nu vom permite ca acest lucru să meargă înainte și nu vom permite să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară din lume”, adăugat.

Sullivan urmează să se întâlnească luni, la Roma, cu omologul său chinez Yang Jiechi.

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA, Liu Pengyu, a declarat duminică pentru CNN că nu a auzit de cererea Rusiei: "Nu am auzit niciodată de acest lucru. China este profund îngrijorată și îndurerată de situația din Ucraina. Sperăm sincer că situația se va atenua și pacea va reveni curând".

”Situația actuală din Ucraina este într-adevăr deconcertantă. Ar trebui depuse cele mai mari eforturi pentru a sprijini Rusia și Ucraina în continuarea negocierilor (...) Susținem și încurajăm toate eforturile care conduc la o soluționare pașnică a crizei”, a adăugat. 

”China îndeamnă să exercite cea mai mare reținere și să prevină o criză umanitară masivă. China a prezentat o inițiativă de răspuns la situația umanitară din Ucraina. China a oferit Ucrainei asistență umanitară și va continua să o facă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA

Săptămâna trecută. Casa Albă a declarat că țara ”respectă cerințele care au fost instituite” în privința sancțiunilor: ”evaluarea noastră în acest moment este că și China respectă cerințele care au fost instituite, dar vom continua să încurajăm orice țară să se gândească mult la rolul pe care vrea să-l joace în istorie, în timp ce privim cu toții înapoi”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, în timpul unei conferințe de presă, miercuri.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close