Antena 3 CNN International News China și Rusia își arată mușchii în Pacific. Vasele de război ale celor două puteri nucleare au patrulat împreună. Japonia își pregătește trupele de luptă

China și Rusia își arată mușchii în Pacific. Vasele de război ale celor două puteri nucleare au patrulat împreună. Japonia își pregătește trupele de luptă

Nave de război chineze și rusești au realizat, în premieră absolută, o patrulare navală comună în partea vestică a Oceanului Pacific, relatează CNN.

China și Rusia își arată mușchii în Pacific. Vasele de război ale celor două puteri nucleare au patrulat împreună. Japonia își pregătește trupele de luptă
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    23 Oct 2021   •   18:22

Conform unui anunț făcut, sâmbătă, de ministerul rus al apărării, exercițiul a mobilizat 10 nave de război, câte cinci din fiecare țară, și a durat o săptămână, din 17 până în 23 octombrie.

Sursa citată susține că obiectivul patrulei comune a fost acela de a demonstra că Rusia și China "mențin pacea și stabilitatea în zona Asia-Pacific și protejează facilitățile economice maritime ale ambelor state".

"În timpul patrulării, grupul de nave de război a trecut prin strâmtoarea Tsugaru pentru prima dată", adaugă documentul citat.

Strâmtoarea Tsugaru este o întindere de ape între insulele japoneze Honshu și Hokkaido, în partea nordică a țării, care leagă Marea Japoniei de Oceanu Pacific.

Rusia și China, parteneriat militar și exerciții comune

În plus față de misiunea de patrulare, navele celor două state au realizat manevre tactice comune și au efectuat o serie de exerciții militare comune, se mai spune în declarația ministerului rus.

Cele două puteri nucleare sunt implicate într-un parteneriat militar și au realizat mai multe manevre militare comune, dintre care cel mai amplu a fost exercițiul "Vostok 2018", menționează CNN.

Scenariul acestui "joc de război" a simulat o bătălie în care o coaliție ruso-chineză luptă contra unui inamic fictiv.

În august, Rusia și China și-au mai unit odată forțele pentru a utiliza un sistem comun de comandă și control. La manevrele respective, trupele ruse au fost integrate în formațiunile chineze, conform precizărilor făcute atunci de ministerul apărării de la Beijing.

CNN amintește că purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, declara astă vară că Rusia și China sunt unite "ca un munte" și legate de o prietenie "indestructibilă".

Japonia își pregătește trupele de luptă

CNN mai notează că, pentru prima dată în aproape 30 de ani, Japonia a realizat un exercițiu amplu, la nivel național, pentru a-și pregăti trupele în vederea unui eventual conflict.

Exercițiul, care a început la mijlocul lunii trecute, a mobilizat circa 100.000 de militari, 20.000 de vehicule și 120 de avioane.

Acestea au participat la diverse manevre menite să ridice nivelul pregătirii operaționale.

Contextul în care vin exercițiile militare japoneze este unul destul de tensionat și complicat.

În cursul acestei săptămâni, Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă balistică lansată de pe submarin, care a aterizat în Marea Japoniei.

China, la rândul său, și-a intensificat acțiunile de intimidare în Taiwan, în apropierea căruia a trimis, recent, peste aproximativ 150 de avioane militare în mai multe valuri, simulând, totodată, o invazie de pe mare în teritoriul continental situat de cealaltă parte a strâmtorii omonime.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close