Antena 3 CNN International News Rusia a dezvăluit care este țelul său în Ucraina. Anunț îngrijorător pentru Republica Moldova

Rusia a dezvăluit care este țelul său în Ucraina. Anunț îngrijorător pentru Republica Moldova

Rusia a dezvăluit ce urmărește în prezent, în războiul său împotriva Ucrainei. Este primul anunț oficial în care recunoaște acest lucru și este unul îngrijorător pentru Republica Moldova.

Rusia a dezvăluit care este țelul său în Ucraina. Anunț îngrijorător pentru Republica Moldova
Sursa foto: Twitter/ Arab Intelligence - المخابرات العربية
de Cerasela Stafie    |    22 Apr 2022   •   13:31

Rusia a dezvăluit că scopul invaziei sale în Ucraina este de a prelua ”controlul deplin” asupra regiunii Donbas și a sudului Ucrainei.

"De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii speciale, care a început literalmente în urmă cu două zile, una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei. Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea", a spus  generalul major Rustam Minnekaev, comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, potrivit TASS, o agenție de presă de stat rusă.

Minnekaev, vorbind la adunarea generală anuală a Uniunii Întreprinderilor Industriei de Apărare din regiunea Sverdlovsk, a afirmat că scopul este crearea unui coridor terestru între regiunea Donbas de est a Ucrainei și Crimeea. El a adăugat că deținerea controlului asupra sudului Ucrainei va oferi forțelor ruse acces în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, unde un contingent de forțe ruse este staționat de la începutul anilor 1990.

De asemenea, generalul rus a precizat că, în Transnistria, ”observăm de asemenea cazuri de oprimare a populației rusofone”

Anunțul oficialului militar de vârf marchează primul moment când Rusia a recunoscut că luptă pentru a stabili un coridor de uscat prin teritoriul ucrainean care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014.

Forțele ruse dețin în prezent doar control parțial asupra sudului Ucrainei, guvernul ucrainean încă controlând orașele cheie Mykolaiv și Odesa și unele forțe ucrainene rezistând într-o fabrică de oțel din portul înconjurat Mariupol.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a retras forțele din nordul Ucrainei, după eșecul de a cuceri Kievul, oficialii militari ruși susținând că obiectivele lor strategice s-au mutat la ocuparea întregii regiuni de est a Donbasului.

Solicitat vineri de reporteri să detalieze ce teritorii înseamnă sudul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze.

Autoritățile ucrainene au avertizat în ultimele zile că forțele ruse care ocupă orașul Herson, din sudul Ucrainei, plănuiesc să organizeze un referendum fals prin care să declare așa-numita „Republică Populară Herson” în zilele următoare, amintind de crearea de republici separatiste susținute de Rusia în Donbas, în 2014, care a pregătit scena pentru invazia Rusiei pe 24 februarie.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close