Antena 3 CNN International News Rusia lansează în largul coastelor Japoniei rachete ce pot fi echipate cu încărcătură nucleară

Rusia lansează în largul coastelor Japoniei rachete ce pot fi echipate cu încărcătură nucleară

Flota rusă din Pacific a lansat două rachete supersonice către o țintă a cărei poziție simulată se afla în largul coastelor Japoniei.

Rusia lansează în largul coastelor Japoniei rachete ce pot fi echipate cu încărcătură nucleară
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2023   •   12:30

Lansarea a avut loc marți, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de CNN.

"O echipă formată din două nave a efectuat un atac comun cu rachete împotriva unui scut maritim care simula o navă de război inamică. Ținta a fost angajată cu succes la o distanță de 100 km printr-o lovitură directă cu două rachete de croazieră Moskit", arată instituția citată.

Potrivit informațiilor din surse publice, Moskit (foto următoare) este o rachetă supersonică anti-navă care poate atinge o viteză maximă în gama Mach 2 - Mach 3 (de 2, respectiv de 3 ori viteza sunetului).

Are o lungime ce circa 10 metri, o greutate de 4,5 tone și o rază de acțiune între 120 și 250 de kilometri.

Citește șiRomânia, pe lista țintelor Rusiei pentru armele nucleare. Mircea Mîndrescu: "Scopul este în primul rând politic"

Poate fi echipată cu o încărcătură explozibilă convențională de 300 de kilograme sau cu un focos cu fisiune-fuziune de 120 de kilotone.

Spre comparație, explozia bombei care a distrus Hiroșima la 6 august 1945 a generat o energie echivalentă cu cea a 15 kilotone de TNT.

Manevra de marți vine după ce Rusia a efectuat, la începutul acestei luni, exerciții în Marea Japoniei - cunoscută și drept Marea de Est - cu un submarin care a lovit o țintă terestră aflată la peste 1.000 de kilometri distanță.

La momentul respectiv, rușii au lansat o rachetă de croazieră Kalibr, la fel cu cele pe care Moscova le folosește în mod regulat în războiul din Ucraina.

Foto principală: lansarea unei rachete Moskit în Marea Japoniei

×
Subiecte în articol: Rusia nuclear Moskit marea japoniei rachete
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close