Antena 3 CNN International News Rusia a lovit rețeaua electrică principală din Ucraina | Kievul și alte regiuni rămân parțial fără curent electric

Rusia a lovit rețeaua electrică principală din Ucraina | Kievul și alte regiuni rămân parțial fără curent electric

Rețeaua de electricitate din Ucraina a fost avariată în cursul nopții de miercuri spre joi de un atac rusesc.

Rusia a lovit rețeaua electrică principală din Ucraina | Kievul și alte regiuni rămân parțial fără curent electric
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2022   •   12:56

"Rețeaua principală a sistemului energetic din Ucraina în regiunile centrale a fost avariată", a precizat Ukrenergo, agenția energetică ucraineană într-o declarație postată, joi, pe rețelele de socializare.

Conform sursei citate, în urma avariilor se vor înregistra întreruperi în alimentarea cu electricitate în capitală și în regiunile Kiev, Cernihiv, Cerkasî și Jîtomîr.

Întreruperile au rolul de a preveni supraîncărcarea rețelei.

Oficialii de la Kiev au anunțat că, în urma bombardamentelor susținute ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, peste 30% din capacitățile energetice ale țării au fost distruse în ultimele săptămâni.

Într-o altă posibilă escaladare a conflictului care durează de peste 8 luni, un oficial rus a declarat că Moscova ar putea lovi sateliții civili ai SUA și ai aliaților.

Sateliții SUA, ținte legitime pentru Moscova dacă sunt folosiți în război

Rușii iau în calcul această posibilitate în cazul în care acești sateliți comerciali ar fi implicați în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

"Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru o lovitură lansată ca represalii", a spus Konstantin Voronţov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare și controlul armelor din Ministerul de Externe rus, citat de TASS.

"Vorbim despre implicarea de componente ale infrastructurii spatiale civile, inclusiv comercială, de către Statele Unite şi aliații lor în conflicte armate", a precizat el.

Se știe în prezent că rețeaua de sateliți Starlink ai companiei SpaceX furnizează internet de bandă largă forțelor ucrainene, asigurând astfel comunicațiile vitale în timpul operațiunilor militare.

Fondatorul SpeceX, Elon Musk, a declarat recent că sateliții Starlink vor continua să furnizeze internet Ucrainei, chiar dacă SpaceX nu va primi finanțare de la Pentagon pentru acest serviciu.

Foto: rețele electrice în Energodar, regiunea Zaporojie, Ucraina

×
Subiecte în articol: Ukrenergo electricitate Rusia Kiev
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close