Antena 3 CNN International News Rusia a suspendat furnizarea de energie către Finlanda

Rusia a suspendat furnizarea de energie către Finlanda

Rusia a suspendat în noaptea de vineri spre sâmbătă furnizarea de energie către Finlanda.

Rusia a suspendat furnizarea de energie către Finlanda
Sursa foto: Twitter/ TheLiberal.ie
de Cerasela Stafie    |    14 Mai 2022   •   14:04

Operatorul finlandez Fingrid a confirmat informația, scrie CNN. Reima Päivinen, vicepreședinte senior Fingrid pentru operațiunile sistemului de energie, a declarat că aprovizionarea a fost efectiv întreruptă sâmbătă, la ora 02:00 dimineața.

El a adăugat că suspendarea nu a avut niciun impact asupra pieței și că Finlanda ”poate face față” reducerii, deoarece electricitatea rusă reprezintă o mică parte din consumul total al țării. Țara importă aproximativ 10 la sută din energia sa din Rusia

”De asemenea, ne îndreptăm spre vară și va fi nevoie de mai puțină electricitate”, a spus Päivinien, adăugând că este ”încrezător că nu vor fi probleme majore” iarna viitoare.

RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a precizat vineri într-un comunicat că a fost ”forțată să suspende importul de electricitate” începând cu 14 mai.

Care este motivul

Guvernul finlandez intenționează să publice duminică o a doua carte albă prin care propune ca țara să adere la NATO, a declarat joi ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto. Propunerea ar urma apoi să fie supusă votului parlamentar cu un plen programat pentru luni dimineață.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că posibila aderare a Finlandei la NATO a marcat o ”schimbare radicală în politica externă a țării” și a avertizat cu privire la contramăsuri de represalii.

Finlanda are o graniță de 830 de mile cu Rusia, iar aderarea sa ar însemna că Rusia ar împărți o graniță cu o țară care este aliniată oficial cu SUA.

”Rusia va fi obligată să ia măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale care apar în acest sens”, se arată în comunicatul Kremlinului.

La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a declarat că a oprit complet livrările pentru compania poloneze de gaze PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti în ruble și nu în euro sau dolari.

×
Subiecte în articol: Rusia energie Finlanda
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close