Antena 3 CNN International News Fiul lui Muammar Gaddafi vrea să fie președinte la 10 ani după ce tatăl său a fost înlăturat de la putere, mutilat și ucis

Fiul lui Muammar Gaddafi vrea să fie președinte la 10 ani după ce tatăl său a fost înlăturat de la putere, mutilat și ucis

Saif al-Islam al-Gaddafi, fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, şi-a depus candidatura la preşedinţia țării, care va fi decisă într-un scrutin ce ar urma să se desfășoare în data de 24 decembrie, anul acesta.

Fiul lui Muammar Gaddafi vrea să fie președinte la 10 ani după ce tatăl său a fost înlăturat de la putere, mutilat și ucis
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    14 Noi 2021   •   18:27

"Saif al-Islam al-Gaddafi şi-a depus dosarul de candidatură la alegerile prezidențiale la biroul Înaltei Comisii electorale din Sebha", a declarat Abdel Hakim al-Shaab,  vicepreşedintele acestui organism. 

Al-Gaddafi este una dintre cele mai proeminente personalități care ar urma să candideze la președinție.

Pe lista cu candidați mai figurează comandantul armatei din estul ţării, Khalifa Haftar, prim-ministrul Abdulhamid al-Dbeibah şi președintele parlamentului, Aguila Saleh.

Fotografiile distribuite pe rețelele de socializare îl înfățișează pe al-Gaddafi în straie tradiționale de culoare maro, cu barbă căruntă şi ochelari, semnând documentele la centrul de înregistrare din Sebha, oraș din sudul Libiei.

Fiul lui Gaddafi, candidat la un scrutin sub semnul întrebării

În ciuda sprijinului public al majorității facțiunilor libiene şi al puterilor străine pentru alegerile din 24 decembrie, votul este încă sub semnul întrebării, deoarece entitățile rivale se ceartă cu privire la reguli şi calendar.

O conferință care a avut loc la Paris a convenit vineri să-i sancționeze pe toți cei care perturbă sau împiedică votul, dar încă nu există un acord cu privire la normele care să stabilească cine anume ar trebui să poată candida.

Fiul lui Gaddafi va miza pe nostalgici

Cel mai probabil, Saif al-Islam al-Gaddafi va miza pe nostalgia fața de epoca de dinaintea revoltei susținute de NATO din 2011, care s-a soldat cu înlăturarea de la putere a tatălui său şi dat startul unei decade de haos şi violențe.

Totuși, analiștii sunt de părere că s-ar putea ca fiul fostului dictator libian să nu devină un candidat favorit.

Epoca Al-Gaddafi rămâne încă în memoria multor libieni drept un regim autocratic sever.

Totodată, Saif al-Islam, dar şi alte personalități ale fostului regim, s-au aflat departe de putere pentru o perioadă atât de îndelungată încât s-ar putea să le fie greu să mobilizeze sprijin pe măsura celui atras de principalii lor contracandidați.

Capturat după un tir NATO, sodomizat cu baioneta și împușcat

Muammar Gaddafi, fostul conducător al Libiei, a fost capturat și ucis în data de 20 octombrie 2011, după bătălia pentru Sirte, localitatea sa natală.

El a fost găsit la vest de acest oraș după ce convoiul său a fost atacat de o aeronavă NATO.

Gaddafi a fost ucis la scurt timp după ce a fost capturat de forțele Consiliului Național de Tranziție.

Imagini care au surprins momentul arată cum fostul lider a fost bătut de rebeli, sodomizat cu o baionetă de unul dintre ei și, în cele din urmă, împușcat de mai multe ori.

×
Subiecte în articol: Saif Gaddafi Libia alegeri prezidentiale
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close